Kryefjala Logo

Shenjat që tregojnë se më në fund po kaloni një plagë të vjetër, sipas ekspertëve

30 Gusht, 2023 | 12:17 pm

Plagët shërohen me kohën.

Megjithatë, vetëm koha nuk i shëron të gjitha aspektet e traumës së kaluar pa një punë të palodhur dhe përpjekje të vetëdijshme.

Ndërsa trauma e kaluar largohet në kohë, indet e mbresë emocionale mund të ndërtohen dhe të shtypin ngjarjet dhe arsyet që rrethojnë një plagë të vjetër.

Megjithëse shtypja e kujtesës është një përgjigje normale e traumës, ajo nuk është e qëndrueshme për shëndetin holistik afatgjatë.

•Ju mund ta ndjeni ndryshimin përpara se të shihni ndryshimin

Të kapërcesh një plagë të thellë është një udhëtim që ndihet shpesh përpara se të shihet. Këtu janë disa gjëra që mund të ndjeni. Ditë më të buta: Kujtimet nuk diktojnë disponimin tuaj; e kaluara lirohet.

Kthehet gëzimi autentik: Qesh pa arsye.

Pranimi: Pyetja nuk është “Pse unë?” por “Po tani?”

Empati më e madhe: Dhimbja juaj bëhet një urë për të kuptuar të tjerët.

Të jetosh në të tashmen: E tashmja ndihet më domethënëse se e kaluara.

Ëndrrat e lulëzuara: Aspiratat e harruara rishfaqen.

Falja lulëzon: Jo duke harruar, por për të çliruar zemrën.

Rilidhja: Kthehet guximi për t’u hapur dhe për të qenë të pambrojtur.

Në shërim, mund të ndodhin pengesa, por çdo agim i ri është një kujtesë e qëndrueshmërisë dhe aftësisë sonë të lindur për t’u ripërtërirë.

•Po ndërtoni një ndjenjë shprese.

Ju e dini se më në fund po kaloni një plagë të vjetër kur nuk jeni më të konsumuar prej saj. Ka më pak një ngarkesë emocionale kur incidenti vjen në mendje, dhe ndoshta ajo ka pushuar së brejtur në ju, dhe ju filloni të ndiheni pothuajse neutrale për të gjithë gjë.

Një shenjë tjetër është se jeni të hapur për të provuar diçka të re ose për të ndryshuar gjërat. Së fundmi, mund të filloni të ndiheni më optimistë dhe të shihni mundësi ku nuk i kishit parë më parë. Këto shenja premtuese ju bëjnë të ditur se procesi juaj i shërimit ka arritur shumë.

•Jeni duke bërë zgjedhje më të mira.

Kur po kaloni një plagë të vjetër të jetës dhe shkaktarët e njohur nuk krijojnë më një ngarkesë emocionale, mund të filloni të bëni zgjedhje më të mira për veten tuaj, rrethohuni me njerëz të shëndetshëm dhe gjeni gëzim në jetën tuaj.

Nëse keni vënë re se po bëni zgjedhje më të mira dhe jeni të rrethuar nga njerëz të mirë me interesin tuaj më të mirë në mendje, atëherë patjetër që po e kaloni atë plagë të vjetër.

Të ngjashme