Kryefjala Logo

Shenjat që tregojnë se keni një marrëdhënie jo të shëndetshme me emocionet tuaja

30 Dhjetor, 2023 | 11:59 am

Si psikolog, unë kam parë nga dora e parë se si shumica e njerëzve luftojnë me emocionet e tyre shumë më tepër sesa duhet…

Ata pushtohen nga spirale të shqetësimit dhe ankthit

Ata shpërthejnë në sulme zemërimi ose mbrojtjeje

Ata i shtyjnë qëllimet e tyre për shkak të apatisë, fajit ose frikës

Por emocionet e vështira si ankthi apo zemërimi apo turpi… nuk janë problemi i vërtetë.

1. Ju flisni me veten me gjykim

Ironikisht, shumë prej nesh janë të dhembshur, të kuptueshëm dhe të butë kur përballen me vështirësitë dhe betejat emocionale të njerëzve të tjerë. Por kur përballemi me emocionet tona të dhimbshme, ne jemi pikërisht e kundërta – ne priremi të jemi gjykues, intolerantë dhe të ashpër me veten kur jemi duke luftuar.

2. Ju kërkoni siguri

Një tjetër shenjë dalluese e një marrëdhënieje jo të shëndetshme me emocionet tuaja është se ju mungon besimi në aftësinë tuaj për të menaxhuar vetë emocionet e vështira. Si rezultat, është e lehtë të kesh zakon të kërkosh siguri dhe rehati nga të tjerët:

Jeni të shqetësuar për atë dhimbje të çuditshme në anën tuaj (mund të jetë kanceri?) dhe kështu menjëherë telefononi nënën tuaj për të parë nëse ajo mendon se duhet të telefononi mjekun. Mami ju siguron se ndoshta është thjesht një ngërç dhe asgjë për t’u shqetësuar.

Ndihesh fajtor që vendose të mos marrësh pjesë në festën e Krishtlindjeve familjare të gjerë këtë vit, kështu që pyet gruan edhe një herë nëse mendon se ishte një ide e mirë.

Partneri juaj duket ende pak i mërzitur, kështu që ju e pyesni për herë të tretë nëse është i sigurt se nuk ka asgjë të keqe.

3.Ju nuk i dini vlerat tuaja

Si terapist, kam vërejtur se dy lloje njerëzish hyjnë në zyrën time: Lloji i parë i njerëzve ka një ndjenjë të fortë të vlerave të tyre dhe asaj që duan në jetë, por disa vështirësi emocionale po i pengojnë. Lloji i dytë i personit gjithashtu ka beteja emocionale, por ndryshimi është se ata nuk kanë kuptim të qartë se çfarë duan me të vërtetë nga jeta.

Këtu është pjesa interesante: Pavarësisht se sa të rënda janë betejat emocionale, lloji i parë i njeriut – personi me një ndjenjë të qartë vlerash dhe dëshirash – priret të jetë mjaft i suksesshëm në tejkalimin e betejave të tyre. Është sikur të kesh një kuptim të qartë të vlerave të tua dhe të dish se çfarë dëshiron, e bën shumë më të lehtë të përballesh me çdo lloj sfide, duke përfshirë betejat emocionale.

Të ngjashme