Kryefjala Logo

Shenjat që tregojnë se ju keni “sindromën e kalorësit të bardhë” në marrëdhënie

11 Janar, 2023 | 12:25 pm

Sindroma e kalorësit të bardhë është nevoja kompulsive për të qenë një shpëtimtar në një marrëdhënie romantike.

Kjo sindromë shpesh buron nga përvoja nga fëmijëria e “kalorësit të bardhë”, ku prindi ose kujdestari i tyre vuanin rregullisht dhimbje emocionale ose fizike.
Si ta kuptoni se e keni?

1-Keni një tendencë për të gjetur partnerë që kanë nevojë për “shpëtim”
Për shkak se nuk mund ta shpëtoni prindin ose veten tuaj nga dhimbja e përjetuar gjatë fëmijërisë suaj, përpiqeni ta kompensoni atë duke shpëtuar partnerët tuaj romantikë në jetën tuaj të rritur.

Ju mund të zbuloni se historia juaj e takimeve përbëhet nga njerëz me probleme droge, histori abuzimi, çrregullime ose sëmundje psikologjike ose një ndjenjë të ulët të vetëvlerësimit. Drama që sjell ky partneritet tërheq kalorësin e bardhë në ju, sepse mosfunksionimi është gjithçka që dini.

2-Ju e romantizoni shumë idenë e partnerit
Edhe pse partneri juaj mund të ketë shumë probleme, ju i vendosni ato në një piedestal.
Ju e shihni potencialin se si mund të jenë ata për shkak të të gjitha cilësive pozitive që shihni tek ata.

Pastaj, ju përpiqeni t’i rregulloni problemet e tyre për ta në një veprim për t’i “shpëtuar”.
Problemi me këtë është se njerëzit nuk mund të ndihmohen nëse nuk duan ndihmë, dhe në shumicën e rasteve kjo ndihmë duhet të vijë nga një profesionist, jo nga partneri i tyre romantik.

3-Jeni akuzuar se jeni kontrollues
Nëse jeni një kalorës i bardhë, mund të përpiqeni të eliminoni distancën emocionale dhe të “shpëtoni” partnerin tuaj duke u përpjekur të kontrolloni veprimet dhe jetën e partnerit tuaj.

Ju mund t’i shihni këto veprime thjesht si të dobishme, por t’i thuash partnerit se çfarë të bëjë, kë të shohë ose si të sillet nuk është e dobishme, është kontroll.

Këto sjellje kontrolluese janë ndoshta nënndërgjegjeshëm, por ato tentojnë të largojnë partnerin, gjë që e dënon kalorësin e bardhë të ndjejë braktisjen që po përpiqeshin të shmangnin, dhe kështu cikli vazhdon.

Të ngjashme