Kryefjala Logo

Shenjat që tregojnë se jeni rritur me prindër të varfër dhe kjo gjë po ju ndikon tani

7 Gusht, 2023 | 12:44 pm

Nëse jeni rritur me prindër të varfër, ka të ngjarë të keni një formë të traumës financiare dhe kjo ndoshta po ju prek tani.

Trauma financiare është një përvojë e zakonshme dhe bëhet më e zakonshme pasi çështje si inflacioni,l, rritja e kostove të banesave dhe rënia e disponueshmërisë së banesave na hanë kuletat në të njëjtën kohë, çështje si lufta dhe ndryshimet klimatike parashikojnë keq për të ardhmen.

1. Ankthi, shmangia dhe simptoma të ngjashme me PTSD që lindin kur përballeni me çështje financiare.

Po, ndikimi i traumës financiare mund të jetë aq i theksuar. Psikologu hulumtues Galen Buckwalter, një ekspert për traumat financiare, thotë se ndikimet shpesh imitojnë çrregullimin e stresit post-traumatik. “Ajo ndërhyn në aftësinë e personit për të kryer funksionet normale të punës dhe jetës në shtëpi, dhe manifestohet në fusha të shumta të qenies së personit,” tha ai për Forbes. Për disa, kjo mund të shfaqet si simptoma të vërteta të PTSD, si sulme paniku. Për të tjerët, kjo vjen si ankth dhe shmangie – refuzimi për të hapur faturat, për të bërë një buxhet ose, në disa raste, edhe për të folur për financat tuaja.

2. Shpenzim i tepërt ose nënshpenzim.

Njerëzit që u rritën me prindër të varfër shpesh përfundojnë duke kompensuar stresin dhe privimin që u shkaktuan vështirësitë financiare të prindërve të tyre kur ishin fëmijë. Disa bëhen shpenzues – tipat e mirë “të keq me para”. Disa njerëz me trauma financiare do të përpiqen të kompensojnë mungesën që duruan si fëmijë duke i lënë vetes të kenë gjithçka që duan si të rritur, edhe nëse nuk mund ta përballojnë atë.

Nga ana tjetër, të tjerët me trauma financiare bëhen të shtrënguar dhe të lirë – ose “të kursyer”, nëse ju pëlqen të jeni më bamirës. Sido që të jetë, këta tipa e kompensojnë rritjen e tyre ose duke mos shpenzuar fare, përveçse për gjërat e nevojshme, ose duke u bërë thellësisht në ankth dhe shmangës sa herë që e bëjnë këtë.

3. Mos vendosja e kufijve financiarë dhe sabotimi i padashur i së ardhmes suaj.

Vendosja e kufijve është e pakëndshme në çdo kontekst, por për njerëzit me trauma financiare që janë rritur me prindër të varfër, paratë mund të jenë një nga më të vështirat. Kjo do të thotë se kur bëhet fjalë për gjëra të tilla si vendosja e kushteve të qarta në marrëveshjet financiare ose gjëra të tilla si negociatat për pagat është diçka që ata do ta shmangin me çdo kusht.

Po kështu kur bëhet fjalë për të mbrojtur veten në situata të tilla si kërkimi i punës ose kërkimi i ngritjes. Njerëzit me trauma financiare kanë më shumë gjasa të qëndrojnë në një punë pa rrugëdalje ose të heshtin për dëshirën e tyre për t’u paguar më shumë nga frika se do të ngatërrojnë atë që kanë dhe do të përfundojnë plotësisht pa punë. Më mirë djalli që e njeh, sigurisht. Duke gjykuar nga përgjigjet në tweet-in e Anderson, ka shumë njerëz atje për të cilët koncepti i traumës financiare rezonon, dhe të dhënat na tregojnë pse.

Të ngjashme