Kryefjala Logo

Shenjat që tregojnë se fëmija juaj mund të jetë një ‘shejtan i vogël’ dhe kjo falë jush

4 Janar, 2023 | 12:43 pm

Njëherë e një kohë, prindërit kishin frikë se fëmijët e tyre nuk do të kishin mjaftueshëm e ndërsa tani kemi frikë se fëmijët tanë kanë shumë.

Ju dëshironi t’i jepni fëmijës tuaj çdo avantazh që nuk e keni pasur kurrë, por ku është kufiri midis investimit në rritjen dhe lumturinë e tij dhe rritjes së një djali të drejtë?

•A pret fëmija juaj një shpërblim sa herë që i kërkohet të bëjë diçka?

Në jetë, ka detyra për t’u bërë thjesht sepse ato duhet të bëhen.
Dhe ne i trajtojmë njerëzit me mirësi sepse është gjëja e duhur për t’u bërë.
Fëmijët duhet të mësojnë se jo çdo gjë ka një dhuratë të ngjitur.
Nëse fëmija juaj nuk do të bëjë asgjë pa diçka në të, ju mund të krijoni një çështje të të drejtës.

•A kërkon gjithmonë fëmija juaj më shumë, më shumë, më shumë?
E mbani mend kur i thatë se mund të luante në park, por vetëm për 15 minuta të tjera para se të duhej të largoheshe?
A ishte i kënaqur dhe u largua me dëshirë (me një fjalë falënderimi)?
Nëse e lini adoleshentin tuaj të rrijë zgjuar deri vonë për të përfunduar lojën e tij në internet me miqtë, a shkëputet kur e keni kërkuar, apo e shtyn gjithmonë orarin dhe përpiqet të gjejë ose të negociojë më shumë kohë?
Një fëmijë me të drejtë që beson se ka të drejtë për gjithçka, rrallëherë është i kënaqur. Mjaft nuk mjafton kurrë.

•A e kupton fëmija juaj vlerën e një leku?
Fëmija juaj mund të mos mendojë se paratë rriten në pemë, por a e kuptojnë në fakt se sa përpjekje duhet për të fituar paratë që shpenzon familja juaj?
Shumica e prindërve nuk bëjnë ndonjë bisedë për paratë me fëmijët e tyre.

Ajo renditet pikërisht atje me bisedat e tjera që përpiqemi të shmangim me fëmijët tanë (seksi/marrëdhëniet – një vend tjetër ku ndjenja e të drejtës nuk do t’u shërbejë shumë mirë).
Por, ia vlen të shfrytëzoni mundësitë për t’i treguar fëmijës tuaj vlerën e një leku…

Të ngjashme