Kryefjala Logo

Shenja numër #1 që bashkëshorti juaj po luan rolin e viktimës

12 Gusht, 2023 | 2:07 pm

Mentaliteti i viktimës karakterizohet nga një ndjenjë e përgjithshme se pakënaqësia që ndjen ose rrethanat që duron janë plotësisht faji i të tjerëve.

Ata që luajnë viktimën e shmangin fajin dhe përgjegjësinë.

Të kesh mentalitet viktimë mund të jetë një problem serioz dhe mund të çojë në çështje të mëdha në një martesë ose marrëdhënie.

Mentaliteti i viktimës është i ndërlikuar dhe shpesh është një mekanizëm përballues i formuar në fëmijëri.

Por nëse jeni në një marrëdhënie me dikë që vazhdimisht e sheh veten si viktimë në narrativën e tyre personale, mund të jetë një vorbull e vazhdueshme kaosi dhe trazirash emocionale.

Ju mund ta gjeni veten duke u fajësuar vazhdimisht për problemet e tyre, ose duke i dëgjuar gjithmonë ata të flasin se si asgjë nuk shkon mirë në jetën e tyre dhe se ata janë të pafuqishëm për të ndryshuar rrethanat e tyre. Ata që zotërojnë një mentalitet viktimë shpesh do të ofrojnë justifikime për veprimet e tyre, duke këmbëngulur se faji është gjithmonë i dikujt tjetër, ose përdorin agresionin pasiv si një mjet për të rraskapitur të tjerët derisa të arrijnë rrugën e tyre.

Përveç kësaj, dikush që është në një marrëdhënie me një person të prirur ndaj mentalitetit të viktimës shpesh do ta gjejë veten duke bërë detyra për ta, duke u kujdesur për to, duke i ndërtuar vazhdimisht ato dhe shpesh, duke shmangur tema që mund t’i shqetësojnë në çfarëdo mënyre.

1. Dëgjoni dhe tregoni empati, por jo të jeni gjithmonë dakord

Ata që e gjejnë veten në një marrëdhënie me dikë që ka një mentalitet viktimë duhet të kuptojnë se debati me personin për këtë nuk do ta zgjidhë problemin.

Shumicën e kohës, personi thjesht dëshiron të dëgjohet dhe të dijë se dikush tjetër e kupton mënyrën se si ndihet dhe e mbështet.

Ata janë të bindur se kanë të drejtë.

Detyra e partnerit është të dëgjojë ankesat e tyre, por të mos thotë se janë dakord me ndjenjat e tyre.

“Është e rëndësishme të mos pajtohesh me ta,” paralajmëron një ekspert, “por të përcjellësh ndjeshmëri për mënyrën se si ndihen”.

Ju ende mund të jeni të dobishëm dhe të dashur pa u thënë atyre se janë në të drejtë.

Të ngjashme