Kryefjala Logo

Seksi, me vapën zvogëlon eksitimin. “Shpërblesa? Mund të vijë me pushimet”

16 Korrik, 2023 | 1:02 pm

Seksi dhe vera, një marrëdhënie e vështirë. Të paktën në vapën e këtyre ditëve. Dobësia, djersa dhe temperaturat e larta sigurisht që nuk e shtojnë dëshirën për kontakt fizik. Por herët a vonë festat vijnë dhe më pas gjërat mund të ndryshojnë.

Çfarë ndodh me ne u shpjegua nga Valeria Dubini, gjinekologe dhe seksologe,
“Edhe sistemi ynë biologjik ndryshon sipas stinëve,të njëjtat hormone i përgjigjen temperaturave, ose për shembull cilësisë së dritës. Aspektet seksuale janë të lidhura ngushtë me kushtet klimatike dhe atmosferike”.

“Sigurisht që vapa e këtyre ditëve nuk shkakton ekzaktësisht fantazi erotike, me temperatura të tilla mund të ngadalësohemi në të gjitha aktivitetet, duke përfshirë edhe ato seksuale. Është e vërtetë që këto temperatura ulin presionin, nivelin e katekolaminave (substancave. të tilla si adrenalina, që rregullojnë ngacmimin) ulet,” shton ajo.

Ne të gjithë jemi pak meteoropatikë, me pak fjalë. Por ka një moment në verë kur ne mund të shpengojmë disi veten: “Gjatë pushimeve, në momentet më të lira, çlirohemi nga mendimet, stresi dhe aspektet e rënda që mund të ndikojnë negativisht në seksualitetin. Në pushime le të gdhendim disa hapësira lozonjare, sepse aty mund të rizbulosh dëshirën për të luajtur: të kesh dy javë rresht për të qenë bashkë, për shembull, mund ta bëjë shumë më të lehtë në krahasim me kthimin në shtëpi të dërrmuar nga puna”.
Një aspekt që ndikon edhe në aspektin e ngjizjes: “Kam marrë çifte që duan të kenë fëmijë, të cilëve u them ‘le të flasim pas verës’”, nënvizon Dubini. Edhe nëse në realitet periudha e Krishtlindjeve është ndër periudhat e preferuara për ngjizje: festat po, por pa vapë, kur favorizohet kontakti fizik.

Ana negative është gjithmonë faktori i stresit, prandaj: vendimtar në jetën seksuale. Por jo vetëm. “Të gjitha llojet e stresit reduktojnë dëshirën seksuale, nga një sëmundje kronike te stresi i punës, lodhja.
Është e qartë se gjithçka që vë në pikëpyetje shëndetin tonë merr aspektin lozonjar të seksualitetit. Dhe reduktimi i sferës seksuale mund të jetë një nga simptomat e para të depresionit.Për të mos folur për përdorimin e disa barnave”.

Po alkooli? “Mund të shkaktojë probleme sidomos te meshkujt, sepse mund ta vështirësojë kapacitetin erektil”, pranon seksologu.
“Sot kemi më shumë liri për të takuar njerëz, por stabilizohemi më vonë. Gratë
kanë më pak fëmijë sesa do të donin dhe nga sa ndodh në vendet e tjera”.

“Është një çështje sociale: – thekson Dubini – me siguri që njeriu gjen punë më vonë dhe më vonë, punë të pasigurta. Një studim i institutit të lartë të shëndetësisë tregon se si djemtë nga mosha 14 deri në 25 vjeç deklarojnë se duan një fëmijë në të ardhmen. Por duke përsëritur të njëjtën pyetje mes moshës 35 dhe 45 vjeç, përgjigjet ndryshojnë: shumica thonë se janë skeptikë për dëshirën për të pasur fëmijë. Më shumë se një problem vullnet përfundon ajo, ka një temë mundësish”.

Të ngjashme