Kryefjala Logo

Rrëfim:Hixhabi im nuk e fshin privilegjin tim si ‘racë e bardhë’

4 muaj më parë

Unë jam një amerikane e lindur në Midwestern, e cili është e bardhë dhe jam rritur e krishterë. Gjashtëmbëdhjetë vjet më parë u konvertova në Islam.

Për shumë nga ato vite kam mbajtur shami. Nuk është gjithmonë e lehtë. Më kanë bërë komente të vrazhda, më kanë parë dhe njerëzit të bërtisnin gjëra të tmerrshme ndërsa kalonin me makinë.

Ka pasur raste kur kam pasur frikë për sigurinë time fizike. Ka kaq shumë akte të rastësishme të dhunës fizike ndaj grave me hixhab në botë që ndodhin çdo ditë. Por unë jam mbrojtur nga Allahu dhe kurrë nuk jam sulmuar fizikisht, elhamdulillah (Faleminderit Allaahut).

Për të shmangur dukuri të tilla, sigurohem të ndjek udhëzime të mira vetëmbrojtjeje, të tilla si të jem gjithmonë e vetëdijshme për rrethinën time, të shikoj njerëzit në sy me një buzëqeshje dhe të angazhohem me njerëzit përreth meje. Sigurohem të bëj gjithçka që mundem në mënyrë që ata të më shohin si person dhe jo thjesht një simbol që ata nuk e kuptojnë dhe i frikësohen.

Por edhe gjatë gjithë kësaj, unë veçanërisht përpiqem të mbaj parasysh që motrat e mia me ngjyrë të veshira me hixhab (si dhe jo hixhab) e kanë atë shumë më keq se unë.

Hixhabi im nuk e fshin privilegjin tim të bardhë.

Kam dëgjuar kaq shumë të konvertuara të bardha (ose “të kthyera” siç thonë disa muslimanë) gra muslimane që ankohen se sa e vështirë është mbajtja e hixhabit (dhe është.) Sa keq trajtohen ato. Që ato shikohen, tallen dhe ofendohen.

Ato do t’u tregojnë të gjitha motrave në namazin e xhumasë se si përjetuan një formë të urrejtjes për shkak të hixhabit të tyre.

E di që të gjitha ato gjëra janë të frikshme, si dhe një përvojë e re për to.

Unë jam e sigurt se ato kurrë nuk kanë pasur diçka të tillë më parë. Nevoja për të diskutuar me të tjerët diçka të re dhe të panjohur është e natyrshme dhe mund të jetë ngushëlluese për personin që e ka përjetuar atë.

Por a kemi marrë parasysh audiencën tonë dhe mënyrën se si ndihet?

Pjesë e privilegjit të bardhë është aftësia për t’u bërë i padukshëm.

Nuk do të fajësoj asnjë motër që ka zgjedhur të mos mbajë shami nga frika.

Por ne si gra të bardha duhet të jemi të ndjeshëm ndaj faktit që kur heqim shallet dukemi si gjithë të tjerët dhe nuk jemi më objektiv.

Kur motrat me ngjyrë heqin shallet e tyre, ato janë ende gra me ngjyrë dhe ende duhet të përballen me realitetet e përditshme të racizmit.

Si gra të bardha, çdo rrezik që mund të ndodhemi mund të shmanget thjesht duke hequr shallin tonë.

Edhe veshjet myslimane si abaja mund të duken si një fustan maxi për një grua të bardhë pa shami.

Objektivat mbi ne zhduken plotësisht kur heqim hixhabin.

Edhe mbulimi i flokëve në një mënyrë që nuk duket veçanërisht fetare na bën të padukshëm për ata që urrejnë.

Racizmi ju bën një objektiv për gjërat që nuk keni zgjedhur.

Motrat me ngjyrë duhet të përballen me pasojat e paragjykimit dhe urrejtjes çdo ditë.

Sa herë që shoh një motër të veshur me hixhab, ndjej një ënjtje të tillë krenarie për të.

Për forcën dhe guximin e saj.

Pa marrë parasysh ngjyrën e lëkurës apo kombësinë e saj.

Por kur dëgjoj një motër të bardhë që ankohet pa mendje për vështirësitë e hixhabit, më vjen turp dhe turpërohem për racën time.

Motrat e bardha sigurisht që kanë të drejtë të ndiejnë atë që ndjejnë.

Ata gjithashtu kanë të drejtë të heqin shallet e tyre nëse kjo i bën të ndihen më të sigurta.

Edhe Kurani e mbështet këtë nëse ka rrezik. Thjesht besoj se duhet të jemi më pak të zëshëm për këtë dhe të kujtojmë motrat tona me ngjyrë. Jo të gjithë kanë lindur me privilegjin që ishim ne.

Allahu na bëri të gjithëve të barabartë. Le të punojmë për ta bërë atë realitet për të gjithë.

Një nga hapat më të mëdhenj drejt barazisë që mund të bëjmë është të njohim dhe të jemi të ndjeshëm ndaj atyre situatave ku të tjerët nuk e kanë atë aq mirë sa ne.

Atëherë mund të fillojmë të korrigjojmë problemin.

“Dhe ndër mrekullitë e Tij është krijimi i qiejve dhe i tokës, si dhe shumëllojshmëria e gjuhëve dhe ngjyrave tuaja.

Sepse në këtë, vini re, ka vërtet mesazhe për të gjithë ata që zotërojnë njohuri të lindura!” Kurani 30:22

Të ngjashme