Kryefjala Logo

Pyetje të thella për t’i bërë vetes nëse vazhdoni të bini në dashuri me burra manipulues

26 Nëntor, 2023 | 12:02 pm

-Pse historia juaj vazhdon të përsëritet?

•A besoni se dikush tjetër do t’ju shërojë plagët?

Ndoshta ju vazhdimisht kërkoni një partner për t’u kapur dhe të vareni për të shëruar ato plagë të dhimbshme. Ju keni kërkuar gjithë jetën tuaj për dikë që të shërojë plagët tuaja dhe djemtë toksikë me të cilët keni takuar kanë kërkuar gjithë jetën për dikë që ka nevojë pikërisht për këtë. Ata i ushqenin pasiguritë tuaja me gjithë atë sharmin e rremë dhe dashurinë e rreme, ndërsa ju besonit se mund të fashonin plagët tuaja.

•A ndiheni përgjegjës për ndjenjat e njerëzve të tjerë?

A e keni të vështirë të vendosni kufizime me njerëzit ose të thoni jo? E keni të vështirë të qëndroni në këmbë për veten tuaj?

Ndoshta ju merrni përgjegjësinë për të tjerët në vend që t’i lini ata të mësojnë të marrin përgjegjësi për veten e tyre.

•A i neglizhoni nevojat tuaja për të mos u ndjerë “egoist” apo “dembel”?

A ndiheni fajtor që kujdeseni për veten apo bëni gjëra për veten tuaj? A ndiheni të pakëndshëm kur keni kohë “unë”? A keni vetëm ndjenjën e vlerës nëse jeni produktiv ose po bëni diçka?

•A keni përjetuar refuzim, braktisje, turp, tradhti dhe/ose padrejtësi?

A keni qenë viktimë e ndonjë forme abuzimi në të kaluarën tuaj? A jeni ndjerë i pavlefshëm nga një prind, sikur nuk kishit të drejtë për ndjenjat tuaja, apo ndjenjat tuaja ishin të gabuara apo egoiste? Disa kujdestarë i rrisin fëmijët me një dozë të pabesueshme turpi si një mënyrë për të kontrolluar sjelljen e tyre.

Ata mund të përdorin udhëtimet e fajit për t’ju bërë të ndiheni fajtorë për ndjenjat sepse u lënduan që ju i shprehët ato. Ndoshta ju kritikuan si fëmijë dhe u ndjetë sikur nuk mund të bënit asgjë siç duhet? Ndoshta ju dhanë mesazhin se nuk mund të arrini kurrë miratimin e tyre dhe se dashuria dhe pranimi i tyre kushtëzohej nga të qenit një “vajzë e mirë”.

Kur një prind përdor turpin ose fajin, në fakt është një formë manipulimi. Meqenëse kjo është ajo me të cilën jeni rritur, do t’ju bëjë të jeni të ndjeshëm ndaj manipulimit si të rritur, veçanërisht në një marrëdhënie intime.

Të ngjashme