Kryefjala Logo

Psikoterapistja zbulon pse burrat zemërohen me gratë për “asgjë”

11 Qershor, 2024 | 10:47 am

Pse burrat e largojnë zemërimin e tyre ndaj grave.
1. Burrat janë të varur nga gratë, por të frikësuar dhe ambivalent për varësinë e tyre

Në librin e tij Misogyny: The Malady, antropologu David Gilmore përshkruan mospëlqimin, përbuzjen ose paragjykimin e rrënjosur ndaj grave që është ndërtuar në psikikën mashkullore. Ai thotë se kjo rrjedh nga konfliktet e pazgjidhura midis nevojës dhe varësisë intensive të burrave për gratë dhe frikës së tyre po aq intensive nga kjo varësi, dhe arsyeja themelore për zemërimin tonë është pothuajse nënndërgjegjeshëm Këtu janë nevojat nënndërgjegjeshëm që zakonisht janë kaq të pakëndshme për të pranuar se burrat bllokojnë ato jashtë:

Pavetëdija dëshiron të kthehet në foshnjëri
Dëshira për të thithur në gji
Për t’u kthyer në mitër
Tundimi i fuqishëm për t’ia dorëzuar autonominë mashkullore nënës së gjithëfuqishme të fantazisë së fëmijërisë.
“Të gjitha këto dëshira të fshehta, – thotë Gilmore, – ndezin kundërshtime të pavetëdijshme, konflikt të brendshëm dhe rrjedhimisht trazira psikike te meshkujt. Ambivalenca e burrave ndaj grave krijon një tension të pakëndshëm dhe të pafund në çdo nivel psikik që çon në një përpjekje për të pakësuar burimin e trazirave duke sulmuar burimin e saj: gratë. Burrat mund të jenë të hapur në zemërimin e tyre ose mund të jenë të fshehur. Zemërimi i tyre mund të jetë agresiv dhe shpërthyes ose mund të jetë pasiv dhe “i këndshëm”. Kryesisht, unë isha djalë i mirë, por zemërimi im do të dilte në mënyra delikate. Do të harroja një përvjetor. Do të flirtoja me shoqen më të mirë të gruas sime. Unë do ta dëgjoja atë, por jo plotësisht. Do të harroja diçka që ajo do të më kërkonte të merrja për të. Tingëllon e njohur?

2. Burrat ndjejnë një robëri të pandërgjegjshme ndaj grave

Në librin e tij, Fire in the Belly: On Being a Man, Sam Keen ofron një perspektivë që rezonon thellë me mua. “Ishte e ngadaltë në agim për mua që gruaja kishte një ndikim dërrmues në jetën time dhe në jetën e të gjithë burrave që njihja,” thotë Keen. Ai vazhdon duke thënë: “Unë nuk po flas për gratë, krijesat e vërteta prej mishi e gjaku, por për “gratë”, ato figura femrash më të mëdha në hije që banojnë në imagjinatën tonë, informojnë emocionet tona dhe indirekt japin formë. për shumë nga veprimet tona”.

Keen thotë: “Një nga detyrat kryesore të burrërisë është të eksplorojë ndjenjat e pavetëdijshme që rrethojnë imazhet tona të ndryshme të ‘gruas’, të largojë mistifikimin e rremë, të shpërndajë ndjenjën e paqartë të kërcënimit dhe frikës dhe më në fund të mësojë të respektojë dhe dashurojë. çuditshmëria e gjinisë femërore”. Si përmbledhje, ai thotë: “Mund të jetë e dobishme të mendosh për maturimin – udhëtimin drejt burrërisë – si një proces i ndryshimit të ‘gruas’ në grua, në Jane (ose një grua të caktuar), të të mësuarit për të parë anëtarë të gjinisë së kundërt. jo si arketipe apo anëtarë të një klase, por si individë.” “Është ‘gruaja’ në kokat tona, më shumë se femrat në shtretërit apo dhomat tona, ato që shkaktojnë shumicën e problemeve tona”, përfundon Keen. “Dhe këto krijesa arketipike – perëndesha, engjëj, Madonat, kastruesit, shtrigat, vajzat cigane, nënat e tokës – duhet të dëbohen nga mendjet dhe zemrat tona përpara se të mësojmë të duam gratë”.

Të ngjashme