Kryefjala Logo

Psikologu u thotë prindërve që të mos i shtyjnë fëmijët e tyre të zgjedhin një diplomë:”Qëllimi nuk është të ndërtoni karrierë”

19 Nëntor, 2023 | 2:29 pm

Psikologu Grant u bëri thirrje prindërve që të mos i detyrojnë fëmijët e tyre të zgjedhin një drejtim ‘praktik’ të kolegjit, por në vend të kësaj të promovojnë rritjen personale. Sipas Grant, të qenit në gjendje të mendosh, të mësosh, të rritesh dhe të socializosh është thelbësore për çdo gjë që një maturant i fundit mund të ndjekë pas kolegjit, dhe ai sugjeroi zgjedhjen e një edukimi të arteve liberale në vend të një ndjekjeje arsimore më të fokusuar.

Pavarësisht nëse është arti, gjuha, historia ose shkenca, një diplomë e arteve liberale mund t’i ndihmojë studentët të përgatiten për një shumëllojshmëri të gjerë karrierash.

Keqkuptimi me një edukim të arteve liberale është se studentët nuk po marrin aftësi të lidhura me karrierën dhe se e vetmja mënyrë për të qenë të suksesshëm pas kolegjit është t’i kushtoni katër vjet një fushe studimi të synuar.

Nuk është një dukuri e rrallë që studentët të ndryshojnë edhe drejtimet e tyre. Në fakt, statistikat tregojnë se rreth 50 deri në 75% e studentëve universitarë ndryshojnë drejtimin e tyre të paktën një herë përpara se të fitojnë diplomën e tyre.

Pavarësisht nëse ata ndryshojnë apo jo mendjen e tyre në kolegj, ka shumë gjasa që ata ta ndryshojnë atë në rrugë. Në fakt, punonjësi mesatar amerikan do të ndryshojë karrierën e tij nga tre deri në shtatë herë gjatë jetës së tij.

Një gjë që prindërit duhet të mbajnë mend ndërsa fëmijët e tyre nisin udhëtimin e tyre në arsimin e lartë është se punëdhënësit janë më të interesuar për kandidatë të plotë. Shoqata e Kolegjeve dhe Universiteteve Amerikane kreu një sondazh që zbuloi se 93% e punëdhënësve pajtohen se “aftësia e demonstruar e një kandidati për të menduar në mënyrë kritike, për të komunikuar qartë dhe për të zgjidhur probleme komplekse” është më e rëndësishme se çdo diplomë universitare.

Ndërsa disa nga sipërmarrësit më të suksesshëm si Steve Jobs dhe Bill Gates ndoqën rrugë të ngjashme të inovacionit shkatërrues për të arritur sukses, ata kishin pikëpamje shumë të kundërta për arsimin.

Bill Gates sugjeroi se promovimi i programeve të arteve liberale, të njohura ndryshe si diploma më pak praktike për tregun e punës, nuk ishte vetëm një humbje e dollarëve të taksapaguesve, por gjithashtu shkaktoi një dëm të madh në krijimin e vendeve të punës.

“Në këtë epokë,” deklaroi ai në një fjalim drejtuar guvernatorëve të vendit, “për të zbërthyer dhe thënë me të vërtetë, cilat janë kategoritë që ndihmojnë në plotësimin e vendeve të punës dhe nxitjen e ekonomisë shtetërore në të ardhmen – ju zbuloni se kjo nuk është e gjitha në kushtet e gjithçkaje që subvencionon shteti në arsimin e lartë.”

Të ngjashme