Kryefjala Logo

Pse trupi juaj trembet edhe kur truri juaj e di se është gjithçka në rregull

11 Dhjetor, 2023 | 9:45 am

Kuptimi i trurit tuaj

Neuroshkencëtari i madh, Paul MacLean zbuloi se në një nivel shumë të lartë, tre komponentë kryesorë funksionalë përbëjnë trurin tonë, duke përpunuar informacionin dhe duke marrë vendime.

1. Truri juaj instinktiv

I quajtur ndryshe edhe truri zvarranik, kjo pjesë e trurit është selia e të gjitha funksioneve automatike trupore, tretjes, frymëmarrjes, qarkullimit etj. Është e pavetëdijshme, nuk jeni në dijeni se çfarë po ndodh atje.

2. Truri juaj emocional

I quajtur gjithashtu truri i gjitarëve ose sistemi limbik, kjo pjesë e trurit tuaj gjeneron të gjitha ndjenjat tuaja bazuar në informacionin shqisor që merr. Ai gjithashtu menaxhon përgjigjen tonë të mbijetesës njerëzore, luftën, fluturimin ose ngrirjen. Vini re se truri emocional është nënndërgjegjeshëm, që do të thotë se emocionet shfaqen dhe ju nuk i kontrolloni ato. Ne kemi vetëm një vetëdije të kufizuar për atë që po ndodh atje.

3. Truri juaj që mendon

E quajtur edhe neokorteksi, kjo pjesë e trurit trajton të gjithë logjikën, të folurit dhe të menduarit tuaj për të kaluarën dhe të ardhmen. Është gjithashtu aty ku qëndron ndjenja juaj e vetvetes. Kjo është e vetmja pjesë e trurit ku qëndron vetëdija juaj. Këtu, ju jeni të vetëdijshëm.

•Si mund të trembet trupi juaj ndërkohë që mendja juaj e di që jeni mirë?

Kjo është për shkak të funksioneve të ndryshme brenda tre trurit.

Iniciatori i vendosjes së trupit tuaj në “modalitetin e tërbimit” është truri juaj emocional që aktivizon përgjigjen e luftës ose të fluturimit. Ai merr sinjale nga jashtë nëpërmjet shqisave tuaja, të cilat i interpreton si një rrezik për mbijetesën tuaj. Më pas, brenda disa të qindtave të sekondës, ai do t’ia komunikojë atë nivel rreziku trurit tuaj instinktiv dhe do ta urdhërojë atë të vendosë trupin në modalitetin e mbijetesës.

•Tre mënyra për të eksperimentuar me balancimin e mendjes dhe trupit tuaj

1. Lëvizni!

Edhe shtrirja e muskujve ndërsa jeni ulur në një karrige është një fillim i mrekullueshëm. Ushtroni, ecni, vraponi, ngrini pesha, çdo gjë që ju bën të ecni përpara.

2. Dilni jashtë

Dilni në natyrë, mjedisin tonë më të lashtë, ai do t’ju qetësojë nervat.

3. Reflektoni

Praktikimi i ditarit, mirënjohjes dhe faljes do të lehtësojë dhe energjizojë mendjen tuaj.

Të ngjashme