Pse skandinavët konsiderohen si njerëzit më të lumtur në botë?

2 vite më parë

Vende si Norvegjia, Danimarka, Finlanda, Suedia dhe Islanda shpesh renditen lartë në listat e vendeve ku njerëzit ndihen më të lumtur dhe më të kënaqur me jetën e tyre. Për shembull, këto vende kanë qenë gjithmonë në dhjetë vendet e para në Raportin Botëror të Lumturisë që kur u botua për herë të parë në 2013. Kjo nuk mund të jetë një rastësi, dhe padyshim që ka diçka të veçantë në to që i bën ata të dallohen nga pjesa tjetër e botë.

1-Ata vlerësojnë ekuilibrin në jetë.

Skandinavët nuk përpiqen të bëhen miliarderë. Ata dinë të jenë efikas në punë dhe ta shijojnë atë, por gjithashtu kalojnë shumë kohë me familjen dhe miqtë e tyre dhe i kushtojnë kohë pasioneve dhe hobi të tyre.

Dhe të kesh pak më shumë kohë i ndihmon ata ta arrijnë atë. Për shembull, në Danimarkë, njerëzit punojnë 37 orë në javë. Shumica e punonjësve largohen nga puna rreth orës 4 pasdite, kështu që atyre u mbetet shumë kohë e lirë. Në krahasim, njerëzit në vendet e tjera shpesh punojnë më shumë se 40 orë në javë.

Për të qenë sa më produktiv të jetë e mundur dhe për të bërë gjithçka në kohë, danezët nuk humbasin kohë duke biseduar me kolegët e tyre ose duke marrë pushime për të kryer punë. Ata e kuptojnë se kjo do t’i lejojë ata të kryejnë punën më shpejt. Për më tepër, është e zakonshme të kombinosh punën e zyrës dhe punën në distancë.

Në Finlandë, punonjësit gjithashtu kanë të drejtë të ndryshojnë ditën e tyre të punës 3 orë më herët ose më vonë. Ky fleksibilitet i lejon ata të planifikojnë ditën e tyre sipas komoditetit të tyre. Në Norvegji, punonjësit që sëmuren gjithashtu marrin deri në 3 javë pushim të paguar.

Koha e pushimeve është një tjetër gjë që e bën Danimarkën të dallohet. Punonjësit kanë të drejtë për 5 javë pushim të paguar. Dhe, për shkak se ekuilibri punë-jetë është aq i rëndësishëm për ta, ata madje inkurajohen t’i marrin ato-është e vrenjtur nëse nuk e bëjnë. Ata gjithashtu mund të paguhen “pushim nga stresi” kur gjërat në punë bëhen aq keq sa ndikon në shëndetin e tyre mendor. Nëse jeni të mbingarkuar ose të pakënaqur me punën tuaj, mund të merrni pushim nga stresi dhe qeveria do t’ju ofrojë mbështetje financiare.

2-Ata pëlqejnë të kalojnë kohë në natyrë.

Kalimi i kohës jashtë mund të ketë efekte pozitive në shëndetin tuaj fizik dhe mendor. Dhe skandinavët dinë të shfrytëzojnë sa më shumë nga natyra. Pavarësisht motit të ftohtë, ata dinë ta shijojnë. Ata madje kanë një thënie: “Nuk ka diçka të tillë si moti i keq, vetëm rroba të këqija”.

Dashuria e tyre për të kaluar kohë jashtë ka një emër – “friluftsliv”. Është një pjesë thelbësore e jetës së tyre, ata mund ta bëjnë atë në çdo mot, dhe nuk duhet të jetë një rast i madh për të bërë shëtitje në pyll. Përkundrazi, është diçka e natyrshme dhe rastësore për ta.

Edhe kompanitë inkurajojnë punonjësit e tyre që të ushtrojnë dhe të kalojnë kohë jashtë. Madje mund të jetë një politikë e kompanisë që të ndajë kohë që punonjësit e tyre të kalojnë ca kohë në natyrë gjatë orarit të punës.

3-Nënat dhe baballarët e rinj mbështeten.

Në Islandë, nënave të reja u jepet 9 muaj pushim me pagesë, dhe baballarëve të rinj u jepet 3 muaj. Në krahasim, grave në SHBA u jepen vetëm 12 javë pushim të lehonisë, dhe është e papaguar.

Në Suedi, prindërve të rinj u jepet deri në 480 ditë pushim me pagesë, ndërsa marrin 80% të pagave të tyre. Nënat e ardhshme dhe ato të reja gjithashtu lejohen të zvogëlojnë orët e tyre normale të punës deri në 25% derisa fëmija i tyre të mbushë 8 vjeç dhe të marrin një pagesë mujore për fëmijë derisa fëmija të mbushë 16 vjeç.

4-Ata nuk janë të stresuar për paratë.

Në shumë vende, njerëzit shpenzojnë shumë para për faturat mjekësore ose thjesht për të paguar shkollën dhe universitetin. Ky nuk është rasti në vendet nordike. Kujdesi shëndetësor dhe arsimi janë falas. Për më tepër, të papunëve u sigurohet gjithashtu mbështetje. Ata kanë sigurim për papunësinë dhe mbështetje për fëmijët, dhe atyre u ofrohen vende në programet e përvojës së punës.

Të ngjashme