Kryefjala Logo

Pse njerëzit me ankth janë njerëz më të zgjuar, sipas studimit?

29 Gusht, 2023 | 12:02 pm

Në vitin 2015, Universiteti në Ontario, Kanada kreu një studim duke anketuar 100 studentë për të parë se sa shumë shqetësohen ata.

Ata u pyetën se si ishin dakord me deklaratat si: “Unë jam gjithmonë i shqetësuar për diçka”. Ata zbuluan se studentët që kanë më shumë ankth priren të shënojnë gjithashtu rezultate më të larta në testin e inteligjencës verbale.

Për të mos përmendur, ky nuk është studimi i parë për këtë çështje.

Në vitin 2012, psikologët nga Qendra Ndërdisiplinore Herzliya kërkuan 80 studentë të vlerësonin veprat e artit të paraqitura nga një program softuer që u krijua nga studiuesit për të aktivizuar një virus kompjuterik në dukje rastësisht.

Studiuesit besojnë, “Një mendje e shqetësuar është një mendje kërkuese dhe njerëzit më të zgjuar mund të kenë aftësinë njohëse për të shqyrtuar kënde të shumta të çdo situate, për mirë ose për keq. Kjo ka kuptim sepse, sipas tyre, “Fëmijët që janë të predispozuar për të qenë në ankth mund të jenë më të vëmendshëm ose të zellshëm në shkollë, për shembull, dhe për këtë arsye përmirësojnë inteligjencën e tyre. Dhe njerëzit e zgjuar mund të gjejnë më shumë gjëra për t’u shqetësuar.”

Megjithatë, ekziston ende një besim më i madh se ankthi tregon aftësitë e mëdha mendore të një personi. Edhe mendimtarët më të mirë të historisë, si Charles Darwin, Abraham Lincoln dhe Nikola Tesla, kishin çrregullime ankthi. Pra, po, ju mund të jeni një lyth shqetësues, por duket sikur ankthi juaj është një shenjë e gjërave të mëdha që do të vijnë.

Të ngjashme