Kryefjala Logo

Pse njerëzit e maceve janë më të zgjuar por njerëzit e qenve janë më të lumtur

11 Maj, 2023 | 12:17 pm

Ka katër lloje njerëzish në këtë botë: ata që i duan macet, ata që duan qentë, ata që i duan të dyja dhe ata që nuk duan asnjërën (dhe kështu, nuk i kanë përjetuar gëzimet e përqafimit me një krijesë me gëzof).

Jo vetëm që ka përfitime të mëdha shëndetësore psikologjike dhe emocionale për të pasur një kafshë shtëpiake, por meqenëse shkenca ka të bëjë me pyetjen e gjithçkaje, pse disa njerëz preferojnë macet mbi qentë dhe anasjelltas?

Disa studime tregojnë një ndryshim në profilet psikologjike dhe një studim, në veçanti, zbuloi se adhuruesit e maceve janë më të zgjuar, ndërsa ata që duan qen janë më të lumtur.

Studiuesit nga Universiteti Carroll analizuan 600 studentë dhe i pyetën nëse preferonin macet apo qentë dhe cilat cilësi në kafshët e tyre shtëpiake i duan më shumë. Pjesëmarrësit iu nënshtruan edhe testeve të personalitetit dhe inteligjencës.

60% e pjesëmarrësve preferuan qentë, 11% preferuan macet dhe pjesa tjetër preferuan ose të dy ose asnjërën.

Dashamirësit e maceve shënuan më shumë në testet e inteligjencës sesa të dashuruarit e qenve.

Studiuesit zbuluan se personalitetet karakteristike mund të kontribuojnë në këtë preferencë.

Dashamirët e qenve priren të jenë më të gjallë, më energjikë dhe të shoqërueshëm, si dhe ndjekës të rreptë të rregullave. Ndërkohë, adhuruesit e maceve priren të jenë më introvertë, mendjehapur dhe të ndjeshëm dhe preferojnë të shkojnë me rrjedhën e tyre në vend që të ndjekin rregullat.
“Një dashamirës qeni do të jetë më i gjallë… do të dëshirojë të jetë atje, jashtë, të flasë me njerëzit, të sjellë qenin e tij… Ndërsa, nëse jeni më introvert dhe i ndjeshëm, ndoshta ju jeni më shumë në shtëpi duke lexuar një libër dhe macja juaj nuk ka nevojë të dalë jashtë për një shëtitje”

Studimi, megjithatë, ishte i kufizuar për studentët e moshës së kolegjit dhe rezultatet janë të panjohura për asnjë grupmoshë tjetër. Por ndërsa adhuruesit e maceve janë më të zgjuar, ata që duan qen janë më të lumtur.

Të ngjashme