Kryefjala Logo

“Pse më vjen keq që i kam vënë vajzës time një emër unik”

22 Shtator, 2023 | 11:56 am

Kur isha shtatzënë me vajzën time, nuk shikoja asnjë libër për emrat e foshnjës ose nuk kërkoja në internet për frymëzim për emrin e foshnjës.

E dija mirë para se të mbetesha shtatzënë se nëse një ditë do të kisha një vajzë, do t’i vëja emrin më të bukur që kisha dëgjuar ndonjëherë: Giuliana (shqiptohet “Joo-lee-ah-nah”).

Familja ime është italiane dhe ne jemi shumë krenarë për trashëgiminë tonë. Mund ta kisha shkruar emrin e vajzës sime në mënyrën amerikane (Juliana), por ishte e rëndësishme për mua t’i vendosja vajzës sime një emër të duhur italian.

Nëna ime bëri të njëjtën gjë për mua. Në vend që të shkruaj emrin tim në mënyrën amerikane (Christina), ajo më dha drejtshkrimin italian (Cristina). Pra, supozoj se është një traditë familjare dhe gjithmonë kam dashur që vajza ime të mendojë për rrënjët e saj sa herë që do të shihte të shkruar emrin e saj.

Në takimet me mjekun, është shumë e zakonshme të dëgjosh infermieren të thërrasë “Gweelyana”. Më bën të dridhura! Mësuesit e kanë bërë edhe kur lexojnë listën në ditën e parë të shkollës. Kjo gjithmonë prodhon qeshje dhe ngacmime emrash nga shokët e klasës së vajzës sime, duke e bërë atë të ndihet në siklet dhe turp për emrin e saj.

Dhe kjo është gjëja që më thyen zemrën: ajo nuk e kërkoi këtë. Ishte zgjedhja ime dhe kur ajo u kthye në shtëpi e mërzitur nga shkolla, pyeta veten nëse kisha zgjedhur gabim.

Dhe kur jemi në vende si qendrat tregtare dhe parqet argëtuese, vajza ime nuk është kurrë në gjendje të zgjedhë një zinxhir çelësash ose byzylyk me emrin e saj, siç mund ta bëjnë miqtë e saj lehtësisht. Kjo, natyrisht, e bën vajzën time të ndihet e lënë jashtë. Çdo artikull i tillë duhet të personalizohet dhe kushton shumë më tepër para sesa ato të parapërgatitura. Duhet gjithashtu më shumë kohë për të marrë artikullin dhe ne të gjithë e dimë se sa mirë presin fëmijët. Më dhemb ta shoh kështu.

Shpresoj se vajza ime do të rritet për të vlerësuar emrin e saj unik dhe do të jetë krenare për trashëgiminë e saj italiane, ashtu si unë. Shpresoj që vajza ime ta dijë se sa shumë e kam dashur emrin e saj gjatë gjithë jetës sime dhe se si e përmbushi ëndrrën time për të pasur një vajzë të bukur dhe të mrekullueshme të quajtur Giuliana, ajo është gjëja më e mirë që më ka ndodhur ndonjëherë.

Të ngjashme