Kryefjala Logo

Pse japonezët nuk thonë ‘të dua’?

18 Gusht, 2023 | 1:59 pm

Nën maskat e kudogjendura, gjuha e dashurisë së Japonezëve është çuditërisht delikate dhe shpesh i mungon mesazhi universal – të dua. Sipas një sondazhi, vetëm 45% e meshkujve japonezë në të 20-at dhe 30-at e tyre kanë thënë ndonjëherë “Të dua”, që do të thotë se më shumë se gjysma e meshkujve nuk e kanë përdorur frazën japoneze, aishiteru.

Një rezultat edhe më tronditës i sondazhit është se 64% e grave japoneze në të 20-at dhe në fillim të të 30-tave thanë se preferojnë fjalën suki (si) sesa aishiteru (dashuri) në komunikimin me partnerët e tyre. Ata pretendojnë se “të dua” është shumë serioze dhe nuk duhet shpallur lehtë.

Në fakt, familja mbretërore e Japonisë filloi një polemikë për këtë fjalë në vitin 2021. Në një konferencë për shtyp pas dasmës së ish-Princeshës Mako dhe bashkëshortit të saj Kei Komuro, ai deklaroi: “Unë e dua Princeshën Mako”. Çuditërisht, shfaqja e tij e dashurisë tronditi qytetarët japonezë. Megjithëse disa duartrokitën qëndrimin e tij të sinqertë, mediat kryesore japoneze raportuan se shumica e qytetarëve i konsideruan komentet e tij të çuditshme dhe të lira. Njerëzit në mediat sociale thanë se ishte melodramatike. Ky incident nënvizoi se si këtij vendi i mungon një mënyrë komode për të thënë “të dua”. Pra, pse japonezët kanë këtë alergji ndaj gjuhës së dashurisë?

Pesha e dashurisë në japonisht

Fjalori i dashurisë ndryshon në varësi të moshës, gjinisë dhe prejardhjes kulturore, por termi ai (dashuri) në përgjithësi nënkupton përkushtim dhe vetëmohim. Në anglisht, ne themi, “Unë e dua akulloren” në një mënyrë të rastësishme. Por nëse thoni të njëjtën gjë në japonisht miqtë tuaj do të mendojnë se jeta juaj i është kushtuar akullores. Kjo është “si”, jo dashuri, në japonisht.

Kjo është arsyeja pse japonezët e shmangin termin dashuri, veçanërisht në fazat e hershme të marrëdhënieve.

Disa revista të modës që tregtohen për gratë japoneze shpesh shfaqin tituj si “Si ta inkurajoni të dashurin tuaj të shprehë dashurinë e tij”. Nëse partneri juaj japonez nuk arrin të thotë të dua dhe nuk e përmend hënën e bukur, mund të dëshironi ta shtyni të dashurin tuaj nën një pemë të bukur qershie në lulëzim të plotë. Ky është sezoni i përsosur për të krijuar një gjuhë sekrete që do të thotë “Të dua” vetëm mes juve.

Të ngjashme