Kryefjala Logo

Pse gratë jetojnë më gjatë se burrat dhe si ndikojnë marrëdhëniet në jetëgjatësinë tuaj

10 Dhjetor, 2023 | 1:23 pm

Një tjetër arsye e mirë për të ndezur një lidhje të thellë dhe për ta mbajtur atë gjallë.

Ja pse gratë jetojnë më gjatë se burrat – dhe si ndikojnë marrëdhëniet në jetëgjatësinë tuaj:

1. Kromozomi Y

Femra e pothuajse çdo specie jeton më shumë se mashkulli.

Në përgjithësi është për shkak të dy kromozomeve “X” që u ofrojnë grave një rezervë kur ndodh një mutacion gjenetik. Burrat, nga ana tjetër, kanë vetëm një kromozom të vetëm “X” për të shprehur të gjitha gjenet e tyre, të dëmtuara ose jo.

2. Estrogjeni

Besohet se estrogjeni shërben pothuajse si një mekanizëm mbrojtës kundër dëmtimit të ADN-së, ndërsa testosteroni jo.

Kombinoje këtë me aftësinë e një gruaje për të lindur fëmijë, ndërsa burrat veniten gjatë të ftohtit më të thjeshtë, ne nuk kemi asnjë shans.

3. Më pak rrezik

Meshkujt shpesh nuk mund ta ndihmojnë veten dhe priren të marrin shumë rreziqe, gjë që çon në vdekjen e tyre.

Ndërkohë, shumica e grave mendojnë për pasojat përpara se të ndërmarrin veprime.

4. Mënyra e shëndetshme e jetesës

Gratë gjithashtu priren të jetojnë një mënyrë jetese më të shëndetshme. Ata shpesh kujdesen më shumë për shëndetin e tyre të përgjithshëm dhe shkojnë rregullisht te mjeku.

Tani që e kuptoni pse e dashura ose gruaja juaj do të jetojë më gjatë se ju, çfarë do të thotë kjo për marrëdhënien tuaj?

Nëse jeni në një marrëdhënie të shëndetshme dhe të dashur, kjo do të thotë shumë.

Me më pak stres, jeta jonë zgjatet.

Në një studim të madh  “zbuluan se burrat e martuar janë më të shëndetshëm se burrat që nuk ishin martuar kurrë ose martesat e të cilëve përfunduan në divorc ose i ve”.

Pjesërisht, kjo ndodh sepse meshkujt në marrëdhënie të lumtura kanë sistem imunitar më të fortë si rezultat i niveleve të reduktuara të kortizolit.

5. Ekspozimi ndaj kortizolit

Ekspozimi i tepërt ndaj kortizolit mund t’ju vendosë në rrezik më të madh për disa probleme shëndetësore, duke përfshirë ankthin, depresionin, problemet e tretjes, dhimbjet e kokës, sëmundjet e zemrës, problemet me gjumin, shtimin në peshë dhe dëmtimin e kujtesës dhe përqendrimit.

6. Fuqia e dashurisë

Kur meshkujt janë në një lidhje, ata priren të kundërshtojnë rrezikun. Edhe pse ata marrin më shumë rreziqe në jetë, ata në përgjithësi nuk marrin aq shumë kur janë në një marrëdhënie të shëndetshme. Ata gjithashtu priren të bëjnë kontrolle të rregullta dhe të dëgjojnë këshillat e mjekut. (Jam i sigurt se partneri juaj ka diçka të bëjë me këtë.)

Të qenit në një marrëdhënie të shëndetshme do të thotë gjithashtu se ata kanë gjasa të kenë një shëndet më të mirë mendor.

Nuk është sekret që meshkujt nuk ia dalin aq mirë në asnjë nivel kur nuk janë në një lidhje.

Ata priren të jenë më të izoluar me më pak ndërveprim social, gjë që mund të çojë në vetmi dhe depresion. Një marrëdhënie e lumtur e lufton këtë dilemë sepse balancon ndjenjën e pavarësisë dhe vullnetin për t’u mbështetur te partneri.

Burrat janë socializuar për të qenë të pavarur, por mbështetja emocionale te të tjerët është kritike për të gjithë mirëqenien. Marrëdhënia sjell vetëbesim shtesë dhe siguron vërtetim dhe siguri pozitive.

Të ngjashme