Kryefjala Logo

Pse e kaluara juaj do të pasqyrojë gjithmonë të ardhmen tuaj?

5 Gusht, 2023 | 1:02 pm

Që kur isha gjashtë vjeç, prindërit e mi më regjistronin në kamp çdo pushim të verës.

Nuk mbaj mend shumë prej saj, përveç se më dukej si shkollë. Kishte shumë ditë kur doja të isha diku tjetër. Nuk doja të shkoja çdo ditë në një vend si kampi, ku jam i detyruar të luaj lojëra dhe të dëgjoj këshilltarët.

Në të kaluarën, nuk do ta imagjinoja kurrë të punoja në një kamp veror pas përvojës sime. Pasi mbusha 13 vjeç, nuk e imagjinoja kurrë veten të kthehesha në kamp.

Një dekadë më vonë, u ktheva në kamp jo si kampist, por si koordinator kampi. Në rolin tim, unë mbikëqyr të gjitha operacionet e kampit, duke përfshirë administrimin dhe mbikëqyrjen. I caktoj këshilltarët në pushimet e drekës, përgatis formularët dhe ndërlidhem me prindërit në lidhje me sjelljen e fëmijëve të tyre.

Kur shikoj prapa, kuptova se si e kaluara luajti një rol në të ardhmen. Dhjetë vjet më parë, unë isha një fëmijë që nuk i pëlqente fare kampi dhe doja një pushim prej tij. Në ditët e sotme, unë jam personi që drejtoj kampin, që kam të bëj me fëmijët që dikur ishin në moshën time. Kjo më bëri të pyes veten; si mund të parashikojë e kaluara të ardhmen tonë? Sipas hulumtimeve në psikologji, pikëpamja jonë për të ardhmen është formësuar shumë nga e kaluara. Në një studim, pjesëmarrësve iu kërkua të parashikonin një ngjarje që do të ndodhte në javën e ardhshme ose pesë vitet e ardhshme. Më vonë, individët në studim u pyetën nëse ngjarja ndodhi në një mjedis të njohur. Ngjarja në javën e ardhshme ndodhi në një mjedis të njohur, krahasuar me ngjarjen që ata parashikuan pesë vjet më vonë.

Kjo vlen jo vetëm për vendosjen e qëllimeve, por edhe për cilësimet në të cilat gjendemi. Kur kalojmë një ngjarje që ndikon në mënyrë drastike në jetën tonë, shanset janë që mendimet tona të ndikohen nga ngjarja. Prandaj, vendimet tona do të reflektohen si rezultat i ngjarjes. Mendoni për një kohë në të kaluarën që ka ndryshuar këndvështrimin tuaj. Ajo një ngjarje ndoshta ka ndikuar në të gjithë këndvështrimin tuaj dhe vendimet e ardhshme që keni marrë ishin shkaku i asaj që ndodhi. Realiteti është se e kaluara jonë do të ndikojë gjithmonë në të ardhmen tonë. Ajo formon mendësinë, personalitetin dhe qëllimet tona.

Dhe megjithëse nuk mund t’i kontrollojmë ngjarjet në të kaluarën, ka mënyra për të riformuluar modelet tona të mendimit për të ardhmen. Kjo do të na lejojë t’u qasemi situatave dhe problemeve me një mentalitet rritjeje. Ne gjithashtu do të jemi të gatshëm të trajtojmë çdo gjë që ndodh në rrugën tonë. Pra, duke u thënë këtë, nëse keni kaluar një përvojë të keqe në të kaluarën, mund të habiteni se si ajo përvojë e keqe mund të rezultojë të jetë përmbushëse në të ardhmen.

Historitë e së kaluarës suaj ndikohen shumë nga mënyra se si ju, autori, i shkruani dhe i shpjegoni ato. Çdo moment i trazuar do të ketë një fund të lumtur dhe çdo vendim që keni marrë në të kaluarën do të çojë në një rezultat që mund të ndryshojë jetën tuaj.

Të ngjashme