Kryefjala Logo

Personi në shkollën e mesme që mund të ketë shkaktuar depresionin tuaj, sipas studimit

3 muaj më parë

Një studim psikologjik zbuloi se marrëdhëniet e hershme shpesh mund të zbulojnë shenjat e para të depresionit.

Sipas një studimi të vitit 2011 të botuar në UMaine News, një djalë apo vajzë e re që “kërkon tepër siguri në marrëdhëniet e tyre romantike” ka një shans më të lartë për të zhvilluar depresion më vonë në jetë.

Studiuesja e doktoraturës në UMaine, Jessica Fales, vëzhgoi 110 çifte të reja të moshës 17 deri në 26 vjeç, të cilët kishin qenë në marrëdhënie të përkushtuara, mesatarisht, për rreth 12 muaj. Ndërsa burrat dhe gratë kërkojnë këtë lloj miratimi nga partnerët e tyre për të njëjtën sasi, gratë treguan rezultate shumë më të mëdha negative.

Studimi tregoi se ky fenomen,dëshira e vazhdueshme që partnerët të tregojnë se sa kujdesen vërtet,ndikon drejtpërdrejt në këto simptoma të depresionit.

Është më shumë se thjesht një faktor kontribues për një marrëdhënie jo të shëndetshme ose jofunksionale; korrelacioni është mjaft i saktë.

“Kërkimi i tepërt i sigurimit dhe cilësia e dobët e marrëdhënieve romantike parashikonin në mënyrë unike simptoma depresive për gratë e reja”, thuhej në raport.

Pra, kur një dëshirë e thjeshtë për dashuri të jashtme kthehet në një nevojë të tepruar për ngushëllim? Fales po kërkon t’i bëjë më të qartë ata kufij të paqartë.

“Tek fëmijët më të vegjël, është normale që ata të kërkojnë siguri,” tha ajo. “Ne nuk e dimë se ku është linja e pashëndetshme, por një pikënisje është kur kërkimi i tepruar i sigurimit fillon të mërzitë njerëzit e tjerë, deri në pikën që ata fillojnë të tërhiqen nga marrëdhënia.”

“Këto janë sjellje dhe mund të ndryshohen,” tha ajo. “Ato mund të synohen më lehtë përmes ndërhyrjes. Për shembull, për shkak se ne e dimë se qëndrimi në tema negative ose probleme me të tjerët mund të çojë në simptoma depresive, ne mund të flasim me të rinjtë për një zgjidhje më aktive të problemeve.

Të ngjashme