Kryefjala Logo

Përshkrimi i gruas për atdheun e saj vendos atë që do të thotë të jesh një ‘vend i botës së tretë’ në perspektivë

18 Tetor, 2023 | 11:40 am

Përshkrimi i gruas për Ugandën vë në pikëpyetje se çfarë do të thotë të jesh një “vend i botës së tretë”.

“Pse na quani një vend të “Botës së Tretë”?” TikToker Aketch Joy Winnie hap videon e saj të fundit për vendin e saj të lindjes, Ugandën, i konsideruar si një nga “vendet më pak të zhvilluara” nga Kombet e Bashkuara. “Vendet më pak të zhvilluara” është një nga disa terma më të rinj, duke përfshirë “vendet në zhvillim”, krijuar për të zëvendësuar shprehjen “Vendet e Botës së Tretë”, sepse përveç origjinës së tij të vjetëruar në Luftën e Ftohtë, ngjyrimet shpesh të racizuara dhe klasiste të “vendeve të botës së tretë”. ” i margjinalizon ato kombe si gjoja inferiore ndaj vendeve kryesisht të bardha, perëndimore që mendohen si “vendet e botës së parë”.

Winnie e përshkruan Ugandën si një vend me një ndjenjë komuniteti që po zhduket në Amerikë.

“Pse e etiketuan vendin tim një vend të Botës së Tretë? Dikush të më tregojë pse,” thotë Winnie në videon e saj. “A është për shkak të komunitetit? Mos është sepse fëmija i fqinjit tim është fëmija im?”

“A e dini se nëse do të martohem, fqinjët e mi, të afërmit e mi, të gjithë të interesuarit do të mblidhen dhe pastaj do të kontribuojnë financiarisht?” ajo ndau. “Dhe edhe pasi të kontribuojnë financiarisht… ata do të marrin dhurata të mahnitshme.”

Ajo vazhdoi të tregojë se si ky komunitet dhe bashkim ndikojnë në vështirësitë financiare që vuajnë shumë në Ugandë.

“Nuk ka asnjë mënyrë që të jem e uritur kur të jem në Ugandë, sepse e di që mund të shkoj në një dyqan dhe të marr hua diçka dhe të paguaj më vonë,” tha ajo. “Është një raport që ne krijojmë. Është diçka që ne krijojmë që paratë nuk mund ta përshkruajnë.”

Kjo krijon një kulturë besimi në Ugandë që ajo thotë se është e përhapur dhe siguron që të gjithë të kujdesen për njëri-tjetrin. Dhe ajo mendon se mënyra se si ne në “vendet e Botës së Parë” po përcaktojmë se çfarë përbën “të zhvilluara” është krejtësisht e prapambetur.

“Çfarë kriteresh keni përdorur për të etiketuar shumicën e vendeve që kanë gjërat që kanë më shumë vlerë?”  pyeti ajo.

Të ngjashme