Kryefjala Logo

Përfitimet befasuese të joefikasitetit

3 muaj më parë

Konsumi efikas, varet nga prodhimi efikas.

Për të prodhuar me efikasitet, ne duhet të harxhojmë diçka tjetër – kapitalin njerëzor. Ne kemi nevojë që njerëzit të prodhojnë sa më shpejt të jetë e mundur me një pagesë sa më të vogël. Ne kemi nevojë që ata të hyjnë dhe dalin nga kompanitë tona përpara se të bëjnë kërkesa të tjera.

Mendoni për të gjithë potencialin njerëzor të pashfrytëzuar, sepse njerëzit janë shumë të zënë duke lëvizur mes dyshemeve të fabrikës dhe kasave të ushqimit të shpejtë, të penguar qëllimisht të rimendojnë rrethanat e tyre, të shqetësuar para së gjithash për ushqyerjen e fëmijëve dhe marrjen e qirasë. Të vendosur aq poshtë në Hierarkinë e Nevojave saqë ata nuk kanë kohë, burime ose energji për të inovuar, për të ndjekur pasionet e tyre, për të ndarë talentet e tyre me botën.

Paga minimale. Numri maksimal i njerëzve të arritur, produkti maksimal i prodhuar, fitimet maksimale të fituara.

Dhe ndërkohë, deponitë grumbullohen më lart. Kamionët, aeroplanët dhe makinat nxjerrin dioksid karboni në atmosferë. Punëtorët e tensionojnë sistemin tonë të kujdesit shëndetësor – të mbingarkuar dhe të kequshqyer. Të gjitha në emër të efikasitetit.

Ekziston një kosto tjetër jo shumë e fshehur për efikasitetin: Gëzimi.

Kur kujtoj kohët më efikase të jetës sime, ato ishin pa diskutim edhe periudhat më të këqija të jetës sime.

Pas udhëtimit tonë në Kosta Rika, u ktheva në orarin tim të shpejtë dhe efikas amerikan. Në shkollën e mesme, kam luajtur tre sporte, kam marrë pjesë në klube dhe e kalova pjesën më të madhe të të ashtuquajturës “kohë të lirë” duke bërë tre deri në katër orët ditore të detyrave të shtëpisë, përfshirë fundjavat, që kërkon një edukim “i nivelit të lartë”. Unë krenohesha që i përshtatesha të gjitha dhe ende shkoja në shtrat deri në orën 22:00.

Në fund të fundit, janë dukshëm joefikase. Ndërsa isha në lejen prindërore, kënaqesha me mungesën e efikasitetit, në kohën e gjatë të kaluar duke bërë fytyrë me fëmijën tim, duke ngulur sytë në mur gjatë seancave të infermierisë, duke fjetur në orët e hershme të pasdites dhe ndonjëherë vetëm duke u ulur me vorbullën e emocioneve që varionin nga dashuri e dhembshme deri te frika verbuese.

Të ngjashme