Kryefjala Logo

Për çfarë ankohen meshkujt më së shumti në terapi?Flasin ekspertët

10 muaj më parë

Deri tani, ne jemi të vetëdijshëm për rreziqet e injorimit të shëndetit mendor të burrave.
Ne e dimë se burrat nuk janë domosdoshmërisht djemtë e ashpër që pritej të ktheheshin kur të qenit “mashkullor” nënkuptonte të fshiheshin pas një fasade publike të indiferencës së pashpirt ndaj ankthit dhe depresionit.
Por,për çfarë ankohen më së shumti meshkujt gjatë një seance terapie?

•Kritika e tepërt e sjelljes, stilit të jetesës, tipareve të karakterit etj
Kur kritikohen sjelljet, stili i jetesës, vlerat, zgjedhjet dhe tiparet e karakterit të burrit, kjo çon në shqetësime të mëdha brenda individit dhe martesës.

Kur fokusi është në të qenit kritik, bashkëshorti tjetër humbet nga sytë atë që është e dashur.

Kritika çon në mospërfillje, mosrespektim, përbuzje dhe madje urrejtje.
Kur kritika ndaj një burri bëhet e përhapur ose një zakon në një martesë edhe kur burri është i gatshëm të ndryshojë sjelljen e kritikuar, ajo nuk vlerësohet, shpërblehet, mjaftueshëm e mirë, ose përballet me një “po, por” sjell shqetësim.

Lajmi i mirë është se sjellja mund t’i përgjigjet ndryshe, të adresohet dhe përfundimisht të eliminohet në martesë.
Burrat duan të vlerësohen, të adhurohen, të admirohen, të pranohen dhe të respektohen.
Burrat mund të mësojnë teknika dhe mjete komunikimi për t’u mbrojtur në një mënyrë jo mbrojtëse kur kritikohen.

Ata mund të kenë një zë që mund të dëgjohet dhe të kuptohen. Ne nuk mund ta duam atë që nuk e kuptojmë.

•Një jetë seksuale e pashëndetshme ose jokonsistente

Mungesa e seksit është ndër çështjet më të zakonshme që meshkujt përmendin fillimisht kur hyjnë në terapi.
Çfarë do të thotë kjo është shumë më komplekse se kjo deklaratë e thjeshtë. Seksi për shumicën e meshkujve është një akt fizik që prodhon afërsi emocionale.

Seksi për gratë është një akt emocional që përfshin fizikun.
Ato fillojnë në dy pika të ndryshme, që do të thotë se është e lehtë që kjo të ndërpritet dhe që të dy të ndihen të frustruar për arsye të ndryshme.

Arsyeja e ndërprerjeve janë shumë nga faktorët që janë të zakonshëm në jetë.
Problemi për një burrë është se nëse ai dhe gruaja e tij janë të stresuar për shkak të kërkesave të jetës së tyre – puna, fëmijët, shtëpia e re, sëmundjet familjare, gruaja e tij do të ndihet më pak e afërt emocionalisht dhe do të ketë më pak gjasa të përfshihet në intimitet seksual sepse ajo do të ketë më pak gjerësi emocionale, elementi që i duhet për t’u bërë intime.
Një grua mund të ndihet e indinjuar për shkak të presionit për tu “kujdesur” për burrin e saj. Burri i saj ndihet i frustruar dhe i braktisur.

Në terapinë e çifteve, hapja e komunikimit për të pasur një qëllim të përbashkët dhe kujtimi i tyre pse u martuan, mund të fillojë të shërojë këtë përçarje të përbashkët.

Të ngjashme