Kryefjala Logo

Pasojat që lë pas humbja e gjyshes

8 Korrik, 2022 | 12:08 pm

Një studim i ri zbuloi se humbja e një anëtari të dashur të familjes nuk është kurrë e lehtë dhe humbja e një gjyshe në veçanti mund të ketë pasoja për të dashurit që ajo lë pas.

Studiuesit zbuluan se deri në shtatë vjet pas humbjes së gjyshes së tyre, djemtë adoleshentë kishin një rritje prej 50% të simptomave të depresionit në krahasim me bashkëmoshatarët që nuk ishin të pikëlluar.

Përveç kësaj, kjo humbje gjithashtu u shoqërua me një shans më të lartë që nënat e djemve dhe vajzave adoleshente të bëhen gjithashtu në depresion.

Studiuesit vunë re se pak kërkime kishin eksploruar se çfarë ndodh me ata që përjetojnë humbjen e një gjyshi apo gjysheje gjatë viteve të adoleshencës.

Edhe pse vajzat adoleshente kanë më shumë gjasa të përjetojnë depresion, ato priren të kenë më shumë mbështetje nga bashkëmoshatarët dhe janë të socializuar për t’u pikëlluar në mënyra më të jashtme dhe ekspresive, ndërsa djemtë adoleshentë mund të ndjejnë presion për të përvetësuar emocionet e tyre për të shmangur shfaqjen e dobët.

Të ngjashme