Kryefjala Logo

OKB votoi nëse ushqimi është apo jo një e drejtë e njeriut:SHBA ishte vendi i vetëm që votoi ‘jo’

10 Gusht, 2023 | 12:49 pm

Nëse i pyet njerëzit nëse ngrënia e një vakti është një privilegj apo një e drejtë themelore e njeriut për mbijetesë, shumica do të pajtoheshin me opsionin e fundit.

Ne do të vdisnim nga tetë deri në 21 ditë pa burime adekuate të ushqimit ose ujit.

Është thelbësore për mbijetesën dhe shëndetin tonë.

Megjithatë, një votim në rezolutën e Kombeve të Bashkuara bën që të duket se përfaqësuesit e Shteteve të Bashkuara besojnë ndryshe.

Shtetet e Bashkuara votuan kundër ushqimit si një e drejtë e njeriut, sipas projekt-rezolutës së një komiteti të OKB-së.

Më 9 nëntor 2021, kombet në OKB votuan nëse ushqimi është apo jo një e drejtë e njeriut.

Mbi 180 vende morën pjesë në votim, me një shumicë dërrmuese votuar në favor të ushqimit si një e drejtë e njeriut.

Shtetet e Bashkuara ishin i vetmi vend që votoi kundër, ku Isreali nuk dha fare votë.

OKB-ja lëshoi një deklaratë në vitin 2020, duke shprehur shqetësimin për mungesën e ushqimit dhe ujit, duke ndarë se “numri i njerëzve që nuk kanë akses në ushqimin e duhur u rrit me 320 milionë – në 2.4 miliardë – që përbën gati një të tretën e popullsisë së botës, dhe se midis 720 milion dhe 811 milion njerëz u përballën me urinë. Delegatët e vendeve të tjera kritikuan SHBA-në për shkak të dështimit të saj për të njohur ashpërsinë e situatës.

“Uria është një shkelje e dinjitetit njerëzor”, deklaroi delegati i Kubës teksa iu drejtua takimit të Komitetit të OKB-së, duke vënë në dukje se SHBA-ja kishte bllokuar konsensusin mbi draftin për katër vjet me radhë.

Megjithatë, uria dhe mungesa e burimeve adekuate ushqimore nuk janë vetëm një krizë ndërkombëtare.

Janë çështje që ndikojnë drejtpërdrejt edhe tek qytetarët amerikanë.

Sipas USDA, mbi 34 milionë amerikanë, përfshirë 9 milionë fëmijë, përjetojnë pasiguri ushqimore.

Megjithëse, shumë prej tyre nuk kualifikohen për programet federale të të ushqyerit që luftojnë urinë.

Prandaj, shumë prej tyre mbështeten në bankat lokale të ushqimit për të marrë vaktet.

Pas pandemisë, është bërë gjithnjë e më e vështirë për amerikanët që të kenë akses në ushqim.

Çështjet e zinxhirit të furnizimit kanë rezultuar në rritje të çmimeve të ushqimeve, si dhe në ndërprerje të transportit të ushqimit.

Të gjitha qeniet njerëzore lindin me të drejta të qenësishme, thjesht për shkak të të qenit njerëzor.

Të kesh akses në ushqim dhe ujë që i mban njerëzit në jetë është një nga ato të drejta. Ushqimi është gjithashtu më shumë se një substancë për të mbajtur njerëzit të qëndrueshëm.

Është një pjesë integrale e identitetit kulturor dhe traditave të një komuniteti dhe lidh hendekun midis të pasurve dhe të varfërve.

Ne mund të dalim vullnetarë me bankat e ushqimit, të organizojmë një organizim ushqimor dhe të mbështesim faturat që ndikojnë në aksesin në vaktet ushqyese për ata që kanë nevojë për ushqime për familjet e tyre.

Diçka aq jetike sa ushqimi nuk duhet të jetë një privilegj që është ekskluziv për të pasurit.

Është një domosdoshmëri dhe e drejtë themelore njerëzore që duhet t’u jepet të gjithëve.

Të ngjashme