Kryefjala Logo

Një zemër të mirë apo një trup të mirë:Çfarë duan femrat?

2 Prill, 2023 | 2:28 pm

Një studim britanik i botuar në Evolutionary Psychology ekzaminoi se sa niveli i altruizmit të një burri ndikon në tërheqjen e tij ndaj grave.

Në studimin e udhëhequr nga psikologu i Universitetit të Worcester-it, Daniel Farrelly, 202 gra heteroseksuale shikuan fotografi çiftesh burrash.
Në çdo çift, një burrë ishte vlerësuar në mënyrë të pavarur si fizikisht tërheqës, tjetri fizikisht jo tërheqës.

Grave u treguan gjithashtu sesi secili burrë reagoi ndaj një skenari që kërkonte altruizëm.

Në një skenar, një fëmijë po mbytet në një lumë që lëviz me shpejtësi. Pjesëmarrësve iu tha se një nga burrat u hodh në ujë për të provuar të shpëtonte fëmijën; tjetri vendosi se ishte shumë e rrezikshme dhe nuk u përpoq ta shpëtonte fëmijën.
Nëse do të shihja një burrë që hidhej në një lumë për të shpëtuar një fëmijë, do të sigurohesha që fëmija të ishte i sigurt fillimisht dhe më pas do të merrja numrin e atij burri. Nuk kam nevojë për shkencë për të më thënë këtë. A jam unë e vetmja?

Në një skenar tjetër, një burrë bleu një vakt për një person të pastrehë, ndërsa tjetri pretendoi se po bënte një telefonatë dhe kaloi pranë.
Gratë panë gjithashtu skenarë në të cilët të dy burrat angazhoheshin në aktivitete po aq neutrale si blerja e një këmishe kundrejt blerjes së një palë xhinse.
Në total, gratë panë 12 skenarë të ndryshëm – tetë që kundërshtonin sjelljen altruiste dhe joaltruiste dhe katër me sjelljen neutrale.

Pas shikimit të çdo çifti fotografish dhe skenarësh sjelljeje, gratë u pyetën se sa i dëshirueshëm do të ishte çdo mashkull për një marrëdhënie afatgjatë – ose afatshkurtër. Nuk është për t’u habitur që burrat që ishin fizikisht tërheqës dhe altruistë morën pikët më të larta.

Por kur iu desh të zgjidhnin mes dy kushteve, u bë interesante. Kur gratë u pyetën për preferencat e tyre në marrëdhëniet afatgjata, burrat në kategorinë “jotërheqëse” që ishin sjellë në mënyrë altruiste morën vlerësime dukshëm më të larta se burrat e pashëm që ishin sjellë me egoizëm.

Të ngjashme