Kryefjala Logo

Ngjyra e flokëve që për gratë dhe burrat është skandal

13 Janar, 2023 | 12:08 pm

Shumë studime kanë shqyrtuar se si njerëzit me ngjyra të ndryshme flokësh perceptohen në botën e takimeve.

Zakonisht diskutimi zbret tek biondet dhe brunet, por a e dini se kush është duke u anashkaluar gjithmonë? Flokëkuqet!
A konsiderohen tërheqëse flokëkuqet?

Një studim i publikuar në Psychology Studies zbuloi se burrat dhe gratë që kanë flokë të kuq nuk konsiderohen aq tërheqës ose të afrueshëm sa homologët e tyre biondë ose me flokë kafe.
Në eksperimentin e tyre, studiuesit kërkuan një grup burrash dhe grash të mbanin paruke të zeza, kafe, bionde dhe të kuqe në një klub nate për të parë nëse njerëzit me ndonjë nga tre ngjyrat e flokëve u afroheshin më shumë ose më pak se të tjerët.

Siç doli, kokat e kuqe mashkullore dhe femërore u afruan më pak dhe u refuzuan më së shumti.

Vetëm 13.8% e meshkujve që mbanin paruke të kuqe i bënë femrat të pranonin të kërcenin me to, ndërsa meshkujt me tufa të zeza kryesuan grupin me një përqindje suksesi prej 35%, të ndjekur nga meshkujt me flokë kafe me 30% dhe meshkujt me flokë bjonde me 27.5%. .

Dhe megjithëse disa psikologë kanë thënë se gratë zakonisht u kushtojnë më pak rëndësi tipareve fizike sesa burrat kur bëhet fjalë për seksin e kundërt, eksperimenti gjithsesi tregoi se burrat me flokë të kuq ende morën shumë më pak përgjigje nga gratë.

Pra, pse disa njerëz mendojnë se flokët e kuq nuk janë tërheqës?

Stereotipizimi mund të jetë fajtori.
“Një arsye mund të rrjedhë nga stereotipet që njerëzit mbajnë për flokëkuqet. Hulumtimet sugjerojnë se krahasuar me gratë me ngjyra të tjera flokësh,gratë me flokë të kuq priren të perceptohen si më temperamente, të shoqërueshme dhe të shthurura.
Rrallësia relative e flokëve të kuq mund t’i bëjë stereotipe të tilla më të vështira për t’u hedhur poshtë.

Megjithëse flokët e kuq mund të jenë të mrekullueshëm sepse janë të rrallë, është gjithashtu arsyeja pse flokëkuqtë humbasin pikë. “Ne kemi zbuluar se preferencat e ngjyrave të flokëve përgjithësisht priren të përputhen me prevalencën e ngjyrave të flokëve në një rajon të caktuar. Përsëri, duke pasur parasysh rrallësinë relative të flokëve të kuq, nuk është për t’u habitur që flokët e kuq preferohen më pak,” tha një psikolog i çështjes.

Të ngjashme