Nëse keni frikë nga burrat tërheqës, imagjinoni një elefant

2 javë më parë

Një gjë që kam vënë re tek vetja gjatë viteve të fundit është se kam frikë nga meshkujt tërheqës. Jo, mos kini frikë t’i afroheni. Jo, nuk keni frikë të flirtoni. Jo, nuk keni frikë të bëni lëvizjen e parë.

Kam frikë nga pushteti që kanë mbi mua. Kam frikë nga ata që më pëlqejnë, por nuk jam e sigurt nëse më pëlqejnë më shumë. Kam frikë se do të më refuzojnë.

Dhe kjo ndikon në mënyrën se si unë takohem.

Gjatë një telefonate me trajnerin tim të jetës, kuptova se po ndihesha nervoze në praninë e tij. Ai më thirri dhe më pyeti pse.

I thashë se ndjeja këtë nevojë për t’i bërë përshtypje. Pak sikur ai i kishte kuptuar të gjitha dhe unë isha e padenjë në praninë e tij.

Në të njëjtën kohë, e dija se këto ndjenja nuk ishin për të (dikush që logjikisht e di se nuk është një kandidat i vërtetë për takim). Ata kishin të bënin me atë që ai përfaqësonte: dikë që doja, por nuk e kisha.

Në praninë e tij, ndihesha e ngjashme me atë që kam pasur me burrat që më kanë pëlqyer në të kaluarën e afërt: e vogël, e pasigurt dhe e  uritur për vërtetim.

Pas thirrjes sonë, pyesja veten pse ndodhi kjo. Si mund t’i shikoja gjërat ndryshe? Si mund të bëhem më e sigurt në veten time në prani të burrave tërheqës?

Hyni në efektin elefant

Siç mund ta dini, unë jam edhe trajnere.

Detyra ime në këtë rol është të sfidoj të menduarit e klientit tim dhe t’i nxjerr ata nga truri i tyre logjik dhe në botën e ndjenjave dhe imazheve, në mënyrë që ata të mund të fillojnë të mendojnë në mënyrë më kreative për jetën e tyre dhe të afrohen me vendin ku duan të jenë.

Gjatë një fundjave të fundit të trajnimit stërvitor, mësova një metodë për t’i ndihmuar klientët të dalin nga modelet në të cilat gjenden me njerëz të caktuar (një koleg, një partner, etj.), dhe më dukej e rëndësishme për situatën time.

Vendosa të bëja një përdorim të thatë të kësaj metode për veten time për praktikë, por edhe për të parë nëse do të më ndihmonte të mendoja ndryshe për burrat që më pëlqejnë.

Ja se si funksionon:

Në thelb, ju merrni një përzgjedhje kafshësh, në format lodrash ose formati fotografish, dhe ia tregoni klientit.

Pastaj ju kërkoni që të zgjedhin atë që supozohet t’i përfaqësojë ata në situatën në fjalë.

Kështu që në vrapimin tim në praktikë, pyeta veten: Çfarë kafshësh jam unë kur jam në një takim me një djalë që më pëlqen? Pastaj pyeta veten, cila kafshë përfaqëson veten time? Zgjodha macen e shtëpisë për të përfaqësuar veten time dhe luanin për të përfaqësuar personin me të cilin po takohem.

Pse macja? Zgjodha macen sepse e kam vënë re, kur bëhet fjalë për takime, shpesh përpiqem të luaj,si një mace.

Unë veproj pak e përmbajtur në mënyrë që ata të mendojnë se jam më pak e disponueshme, kështu që dukem misterioze.

Nëse do të mund të ishit ndonjë kafshë në një takim, cilën do të zgjidhnit? Unë zgjodha elefantin. Pse? Elefantit nuk i intereson që është i madh dhe ndoshta jo aq i zbukuruar. Jo, është i madh dhe është aty dhe është një shok i denjë për luanin. Nuk duhet të ketë frikë nga luani. Nëse luani kafshon, do të lëndohet, por në fund të fundit elefanti do të jetë në rregull.

Elefanti është gjithashtu i qëndrueshëm dhe, si një kafshë jashtëzakonisht shoqërore, i hapur dhe i dashur. Në praninë e luanit, ndihem shumë më e qetë si elefant sesa si mace.

Ka pak më shumë në metodë nga sa përshkrova, por shkurtimisht, kujtimi i elefantit më ka ndihmuar tashmë në jetën reale.

Të ngjashme