Kryefjala Logo

Mosha në të cilën keni më shumë gjasa të jeni të lumtur

2 muaj më parë

Studime të shumta kanë kërkuar të përcaktojnë se kur kemi më shumë gjasa të arrijmë kohën më të lumtur të jetës sonë.

Në cilën moshë janë njerëzit më të lumtur?

Njerëzit në Happify, një aplikacion që fokusohet në ndihmën e njerëzve për të rritur lumturinë e tyre përmes ushtrimeve dhe lojërave, dolën me një përgjigje të papritur.

Në moshën 18-vjeçare, njerëzit zakonisht janë mjaft të lumtur me jetën e tyre. Nivelet e lumturisë pastaj bien në mënyrë të qëndrueshme derisa të arrijmë moshën e mesme, ku 53 vjeç zakonisht janë pika më e ulët e lumturisë në jetën e njerëzve.

Pastaj edhe një herë, lumturia rritet dhe shqetësimet zvogëlohen ndërsa filloni t’i afroheni të 60-ave (lajm i mahnitshëm, apo jo?!).

Dhe prisni, kjo nuk është e gjitha! Që atëherë, lumturia vazhdon të rritet deri në 85 (mosha më e vjetër e studiuar). Dhe nëse vetëm ai studim nuk do të mjaftonte për t’ju qetësuar, një analizë e vitit 2023 e 443 studimeve me gjithsej 460,902 pjesëmarrës zbuloi se sapo të mbushim moshën 16 vjeç, lumturia vazhdon të rritet në mënyrë të qëndrueshme deri në moshën 70 vjeçare.

Pse njerëzit bëhen më të lumtur ndërsa rriten?

Janë dhënë disa arsye përse njerëzit bëhen më të lumtur ndërsa rriten.

Njëra është thjesht se, njerëzit e lumtur jetojnë më gjatë.

Një arsye tjetër është se hulumtimi ka zbuluar se me kalimin e moshës njerëzit gëzojnë më shumë përvojat “të zakonshme”. Në thelb, njerëzit mbi 55 vjeç janë më të kënaqur me jetën e tyre kur marrin parasysh gjërat më të thjeshta, si familja, shëndeti dhe shtëpia.

Më në fund, sipas Wes Moss, autor i “Ti mund të tërhiqesh më shpejt se sa mendon”, pensionistët e lumtur marrin interesa si vullnetarizmi, udhëtimi ose mësimdhënia – aktivitete që dikur nuk kishin kohë apo energji për t’i ndjekur.

Mendoj se qëllimi përfundimtar për të gjithë ne ndërsa arrijmë moshën e mesme duhet të jetë të sigurohemi se jemi në gjendje të tërhiqemi dhe të shijojmë vërtet bukuritë e vogla dhe aspektet më të rëndësishme të jetës – siç shumë prej nesh e kemi marrë si të mirëqenë gjatë gjithë rinisë.

Të ngjashme