Kryefjala Logo

Mos e lini punën derisa të keni menduar për këto gjëra:

4 muaj më parë

Shpesh, ne ndikohemi nga prindërit, mësuesit dhe idetë tona se si duhet të duket suksesi në karrierë.

Ndërsa të rriturit në komunitetin tonë mund të kenë qëllime të mira, familja, miqtë dhe mentorët tanë mund të kenë një interes të veçantë për suksesin tonë dhe ata mund të ndikojnë ndjeshëm në aftësinë tonë për të përcaktuar se çfarë është në interesin tonë më të mirë.

1. Ndryshimi nuk është i menjëhershëm

Të ndihesh sikur gjërat janë “fikur” dhe më në fund të kuptosh se duhet të bësh një ndryshim në karrierë mund të jetë sikur të të jetë hequr një peshë nga gjoksi. Pasi ta kuptoni këtë, mund të prisni që pjesa tjetër të jetë mjaft e lehtë. Për fat të keq, ndryshimi nuk është siç e shihni në filma – rrallë ndodh shpejt. Tani, mos lejoni që t’ju dekurajojë. Në vend të kësaj, keni pritshmëri realiste për transformimin e karrierës suaj. Është jetike për suksesin tuaj.

2. Me shumë mundësi do të keni frikë nga paratë

Ka shumë frikë që njerëzit kanë kur bëjnë ndonjë ndryshim të konsiderueshëm. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ndryshimet në karrierë, pasi shqetësimet financiare na bëjnë të ndihemi të destabilizuar. Paratë janë të mëdha, apo jo? Paraja ka të bëjë me sigurinë dhe është e ndërlikuar e lidhur me suksesin. Por, kur paratë janë të lidhura me ndjenjën tuaj të sigurisë, siç është për shumë njerëz, bërja e ndryshimeve në të ardhurat tuaja mund të ketë një efekt dobësues emocional.

Ju mund të zvogëloni frikën duke krijuar një plan që ju lejon të ndiqni ndryshimin pa humbur rrjetën tuaj të sigurisë.

3. Mbështetja është thelbësore

Shikoni, prindërit dhe miqtë tuaj ju duan dhe (kryesisht) duan t’ju mbështesin. Megjithatë, ndryshimi nuk është as i lehtë për ta. Mund të jetë e ndërlikuar për disa njerëz që ta kuptojnë. Disa prindër kanë shpenzuar dhjetëra, nëse jo qindra mijëra dollarë për të financuar arsimin tuaj dhe për t’ju ngritur në këmbë. Mos harroni, prindërit tuaj, edhe ata që ju mbështesin, janë gjithashtu njerëz, plot emocione, frikë dhe dëshira. Ata mund të shqetësohen nëse ndryshimi i karrierës suaj do të jetë thelbësisht i ndryshëm.

4. Heqja dorë nuk është gjithmonë hapi i parë

Pas disa muajsh të ndjerë të mjerë ose thjesht “meh” për rrugën tuaj të tanishme të karrierës, mund të dëshironi të tregoni kujdes dhe të lini punën menjëherë. Ju mund të vendosni të lini punën tuaj, duke vrapuar në zyrën e shefit tuaj dhe duke i thënë: “Unë jam jashtë këtu!” por ndoshta është e parakohshme.

Në vend të kësaj, një transformim ose ndryshim i karrierës është një proces për t’ju ndihmuar të eksploroni se çfarë do të thotë një karrierë kuptimplote për ju, të përcaktoni se çfarë lloj ndryshimi karriere është i duhuri për ju, ose të jeni në përputhje me planin tuaj të ndryshimit të karrierës.

Nuk ka asgjë të keqe me ndryshimin e punës ose karrierës – është e shëndetshme. Njerëzit mund të futen në telashe kur lënë punën e tyre pa marrë parasysh pyetjet e mësipërme ose duke besuar: “Nëse do të kisha vetëm një punë tjetër, atëherë do të isha mirë.”

Të ngjashme