Kryefjala Logo

Mënyrat për t’u marrë me kërcënimet për ndarje ( që marrëdhënia juaj të mbijetojë)

30 Korrik, 2023 | 1:25 pm

Asnjë çift nuk dëshiron që lidhja e tyre të përfundojë në një ndarje. Por, nëse jeni duke marrë kërcënime të vazhdueshme për ndarje nga partneri juaj pas një debati, do të ndiheni të hutuar, të shqetësuar, të frikësuar, të zemëruar, të manipuluar dhe ndoshta edhe të kërcënuar emocionalisht.

Dhe pastaj njëri prej jush shqipton ndonjë nga këto fjalë: “Ndoshta duhet të ndahemi.” “Unë nuk shoh se si mund të vazhdojmë nëse nuk mund të biem dakord për këtë!” “Nëse nuk je dakord, unë nuk mund të qëndroj në këtë marrëdhënie.” “Unë po largohem.” Pastaj përplasen dyert. Telefonatat janë ndërprerë. Çfarë ndodhi ?

Në çast ne regjistrojmë një kërcënim dhe fillojnë një mori përgjigjesh përballuese. Kortizoli dhe adrenalina sekretohen. Frymëmarrja dhe rrahjet e zemrës përshpejtohen, duke dërguar oksigjen dhe sheqer në gjymtyrët tona për të na përgatitur për luftë ose fluturim. Aktiviteti nervor rritet në seksionin limbik të trurit, duke gjeneruar emocione kundër kërcënimit dhe interpretime shtesë të rrezikut.”

Argumenti që keni ju dhe partneri juaj – për paratë, shikimin e pornografisë së tij, ish-in e saj ose ndonjë gjë tjetër – mund të shkaktojë sistemin limbik dhe të çojë në të gjitha llojet e perceptimeve të gabuara, ndjenjave tepër të intensifikuara dhe supozimeve të gabuara.

Të gjitha këto mund të bëjnë që një (ose të dy) prej jush të kërcënoni se do t’i jepni fund marrëdhënies tuaj. Dëshira për të ikur nga kjo situatë e padurueshme e pakëndshme vjen nga perceptimi i një kërcënimi, edhe nëse ai nuk është në të vërtetë aty.

•Ekzistojnë 2 mënyra për t’u përballur me kërcënimet e vazhdueshme të ndarjes në një marrëdhënie nëse dëshironi që marrëdhënia të mbijetojë.

1. Mbani qetësinë tuaj

Pavarësisht nëse jeni partneri juaj ai që tenton ta lërë atë ose jeni ju, sa më shpejt të ktheheni në një gjendje emocionale më të qetë, aq më mirë. Mos e nënvlerësoni fuqinë e një frymëmarrjeje të thellë, pastruese dhe një pauzë para se të thoni ndonjë gjë. Ky xhep i shkurtër heshtjeje ju jep mundësinë të mendoni për atë që është e vërtetë për ju dhe të zgjidhni me vetëdije fjalë që nuk do t’i shtojnë edhe më shumë intensitetin një situate të paqëndrueshme.

Mos harroni, të ruani gjakftohtësinë tuaj nuk do të thotë që ju duhet të fshehni se si ndiheni, të shkoni vetëm për të qetësuar partnerin tuaj ose të pretendoni se nuk ju intereson.

Të ruash gjakftohtësinë  do të thotë që jeni të vetëdijshëm për atë që po ndodh, ju intereson dhe dëshironi ta zgjidhni këtë situatë në një mënyrë të mirë dhe të dashur.

2. Bëni pyetje për qartësi

Sa më shumë të mundeni, merrni një qëndrim kurioziteti me partnerin tuaj. Në një mënyrë autentike, bëni pyetje si këto për të marrë më shumë informacion: “Çfarë mund të bëj për t’ju mbështetur tani?” “Të lutem më ndihmo të kuptoj se çfarë dëshiron me të vërtetë?” “A mund të përsërisësh atë që thatë në një mënyrë tjetër?” “

Kur kërcënimi ka kaluar, afrohuni partnerit tuaj pa faj. Bëjini ata të dinë se ju dëshironi të kaloni argumentin dhe të rilidhni dhe rindërtoni besimin dhe lidhjen. Merrni përgjegjësinë për rolin tuaj në situatë, duke qenë gjithashtu i sinqertë dhe i hapur për mënyrën se si ndiheni kur partneri juaj kërcënon të ndahet me ju.

Të ngjashme