Kryefjala Logo

Mënyrat për të përballuar kur vendosni të qëndroni bashkë por keni ende plagë emocionale

1 Shtator, 2023 | 2:09 pm

Si të kapërceni shkaktarët nga e kaluara e marrëdhënies suaj I vendosur mes pastrimit të tavolinës së darkës dhe pastrimit të pjatave nga ana e tyre, papritur ju kujtohen vitet që ju desh t’i bënit të gjitha.

Gjendja juaj ftohet. Ndoshta terapisti juaj thotë: “Pra, më trego, si ke qenë”? dhe ju jeni të përmbytur me kujtimin e partnerit tuaj që largohej herët dhe kthehej vonë në shtëpi, se ata kishin telefonata të fshehta me personin me të cilin tradhtuan, ose për sytë që ju rrotulloheshin çdo ditë. Shkaktarët janë të papritur dhe sjellin shijen e hidhur të lëndimit dhe refuzimit që keni ndjerë në të kaluarën.

Por mund ti kapërceni kështu:

1. Kërkoni falje me përgjegjësi.

Unë supozoj se partneri juaj ka kërkuar falje të plotë dhe të pakualifikuar dhe ka përmendur se si e kishte gabim, ndërsa ju pa në sy dhe pranoi ndjenjat e tij.

Megjithatë, edhe me atë sinqeritet, ju mund të ndiheni si një kartëmonedhë e zhvlerësuar, ta keni më të vështirë të besoni dhe të ndjeni se është e pamundur të falni dhe të përballeni me çështjet që lindin. Dhimbja dhe pakënaqësia ju mbajnë në të kaluarën dhe prishin të ardhmen tuaj me çdo shkas. Kështu që ju duhet ta zbusni ose ndryshoni atë përvojë në mënyrë që të dy të ktheheni në jetën tuaj më të mirë, gjë që na çon në pikën tjetër.

2. Jini të vetëdijshëm për shkaktarët tuaj.

Të qenit i vetëdijshëm për deklaratat, situatat ose njerëzit që ju largojnë, do të zvogëlojë reagimet dhe emocionet e pakta.

Ky nivel i vetë-zotërimit kërkon që t’i kërkoni partnerit t’ju tregojë kur reagoni tepër dhe kur humori dhe biseda juaj ndryshojnë rrugën papritmas. Ndiqni këto incidente të nxitjes me vetë-reflektim dhe ditar. Personi që kalon nga “Ne po bëjmë shkëlqyeshëm” në një sërë gabimesh të personit tjetër me shpejtësinë elektrike është një person që nxitet nga një kujtim. Kapja e fjalëve tuaja në mes të transmetimit dhe ndalimi për t’i riformuluar ato do ta çojë më tej udhëtimin tuaj për të kapërcyer nxitësit tuaj.

3. Përvetësoni mendimet tuaja për Incidentin. Ashtu si fruti i një peme të paujitur, dashuria juaj nxehet kur keni mendime negative për tjetrin. Meqenëse mendimet ushqejnë ndjenja dhe veprime, është e ditur që ato mendime do të kenë një efekt të valëzuar. Mund të keni një mal me përvoja pozitive me partnerin tuaj, por kur kujtoni shkeljet e tij, gjërat e mira harrohen dhe dhimbja kryesore po ndodh kudo, pikërisht tani. Për shkak se ngjarja ishte një përvojë kaq emocionale intensive, më shumë zona të trurit tuaj ndriçohen me aktivitet atëherë dhe tani. Një zonë e veçantë e trurit e quajtur amigdala vepron si një alarm zjarri. Nëse nuk i kujtoni vetes se incidenti ka përfunduar, ndiheni po aq të shkatërruar sa kur ndodhi për herë të parë. Për të menaxhuar këtë gjendje të jashtëzakonshme të pashëndetshme, mund të thoni diçka kaq të thjeshtë si “Gjithçka është mirë, ai më do dhe asgjë e keqe nuk po ndodh tani”. Bashkojeni atë me disa frymëmarrje të ngadalta të thella dhe, me kalimin e kohës, tensioni juaj fizik dhe reagimet e tepërta do të lehtësohen dhe ju mund të ktheheni në një jetë më të lumtur.

Të ngjashme