Kryefjala Logo

Mënyrat për të luftuar simptomat e depresionit të pushimeve, si fizike ashtu edhe mendore

2 muaj më parë

Gjëra të vogla që bëjnë një botë ndryshimi.

1. Ngrihuni

Kur të zgjoheni në mëngjes, mos u ktheni dhe mos shkoni përsëri për të fjetur. Ngrihu dhe ngrihu nga shtrati. Unë përdor një orë me zile të vendosur në 8 të mëngjesit, në mënyrë që të mos ngrihem dhe të ndiej se dita ka mbaruar gjysmën dhe është tepër vonë për të filluar ose për të bërë diçka.

2. Rregulloni shtratin

Sapo të jeni në këmbë, dhe po, mund të urinoni së pari, rregulloni shtratin. Tërhiqni mbulesat dhe drejtoni jastëkët. Për pjesën tjetër të ditës, nëse dëshironi të shtriheni, shtrihuni sipër mbulesave dhe përdorni një hedhje nëse dëshironi një batanije. Kjo taktikë i jep fund ciklit të fshehjes nga… epo, gjithçka dhe të gjithë.

3. Vishu

Ndryshoni rrobat e duhura për të dalë nga shtëpia, edhe nëse nuk dilni jashtë. Në këtë mënyrë, nëse vendosni të bëni diçka, çdo gjë, ju jeni gati. Një vendim më pak.

4. Hani mëngjes

Kjo i bën funksionet fizike të trupit tuaj dhe mendjen tuaj në lëvizje. Mungesa e vakteve shton ndjenjën e rraskapitjes. Sigurohuni që të merrni proteina. Ata do t’ju bëjnë të ndiheni të ngopur dhe më pak të uritur më gjatë se ushqimi i hedhurinave.

5. Ecni

Zgjat muskujt. Lehtë. Falas. Për të kundërshtuar ndjenjat e izolimit, pranoni fqinjët me një lëvizje koke dhe ndoshta një buzëqeshje. Për mua, tundja e kokës u shndërrua në “Përshëndetje”, e cila u kthye në “Ditë e bukur” dhe më vonë, në biseda dhe miqësi. Nëse filloni të ndiheni të izoluar, zakonisht ka dikë përreth për t’u ulur dhe për të folur.

6. Adoptoni një kafshë shtëpiake

Po, duhet të jetë i gjallë. Chia Pets nuk llogariten. Zog, zvarranik ose gjitar. varet nga ju.

Kujdesi për një qenie tjetër të ndjeshme është motivuese. Nga përvoja ime, që e pranoj se është e kufizuar, macet janë më të lehtat. Qentë, që kam tani, janë më të vëmendshëm dhe u pëlqen të ecin. Megjithatë, ata kërkojnë më shumë vëmendje dhe kujdes sesa macet. Një plus me qentë dhe macet, nuk do t’ju duhet një orë alarmi për t’u ngritur.

7. Shkruani

Asgjë nuk e ushqen depresionin si një negativ rrethor. Merrni një fletë letre ose një fletore ose ditar të lidhur dhe shkruajini ato – të mira, të këqija, të tmerrshme, të mbushura me faj, të mbushur me turp, të mbushur me zemërim ose thjesht të trishtuar. Mallkoni, lutuni, ankoheni, bërtisni, ankoni, akuzoni, justifikoni dhe lutuni. Nuk ka rëndësi se çfarë dhe si. Thjesht hiqeni atë nga koka juaj dhe mbi letër.

8. Nuk ka fjalë “të vjetra”.

Ndaloni përdorimin e fjalëve dhe frazave në drejtshkrim  si :duhet, do, mund, duhet të kishte, do të kishte dhe mund të kishte. Nuk është e lehtë, por ju premtoj se do të ndryshojë jetën tuaj. Këto janë fjalë FAJI që nuk shkaktojnë një veprim apo ngjallin ndryshim.

Për shembull, “Unë duhet të pastroj me korrent sot”. Nëse nuk e bëni, në fund të ditës, është “duhet të kisha pastruar me fshesë me korrent sot” dhe një ndërgjegje me faj. Nëse i thoni dikujt, “Mund të kishit…”, ju keni kritikuar atë që ata kanë bërë edhe pse mendoni se jeni të dobishëm…ose jo.

Në vend të kësaj, përdorni fjalë veprimi ose vendimi. “Unë do të fshij me fshesë me korrent” ose “Unë nuk do të fshij me korrent”. Një deklaratë po ose jo. Asnjë faj. “Unë e bëra atë”, ose “Unë nuk e bëra atë”. Fakt. Asnjë faj. Tjetrit, në vend të fjalës “mund të kesh”, thuaj “Faleminderit”.

9. Bëni një listë

Shkruani gjithçka, të madhe dhe të vogël, për të cilën duhet të kujdeseni ose dëshironi të bëni. Hiqeni nga koka juaj në letër. Numërimi nuk ka rëndësi.

Kur të keni mbaruar, kërkoni detyrën më të lehtë për ta realizuar dhe bëjeni atë. “Vëreni gazetën pranë derës për riciklim.” U krye. Mirë. Bëni një tjetër apo jo. Një gjë është shumë më mirë se asgjë. Një arritje. Kaloni atë nga lista juaj. Të nesërmen, një gjë. Shtoni në listë sipas nevojës.

10. Jepini vetes kohë

Në depresion, asgjë nuk ndryshon në harkun kohor të 24 orëve. Ndryshimi kërkon kohë, kontribut, përvojë, dhomë frymëmarrjeje dhe drejtim. Çfarë lloj ndryshimi varet nga ju dhe mund t’ju çojë në rrugë befasuese drejt opsioneve që nuk i keni menduar kurrë.

11.Fal

Është shumë më e vështirë të qëndrosh i çmendur sesa të falësh dhe harrosh. Të gjithë kanë bagazh emocional. Sjellja ka të bëjë gjithçka me atë se kush është një person. Inputi – i mirë, i keq ose indiferent, na ka bërë ata që jemi.

Kujdesuni  për veten. Mbani mirënjohjen për ata që ndihmuan, falni dhe harroni ata që nuk e ndihmuan… sepse nuk mundën. Duke ecur përpara, kufizoni marrëdhëniet që ju tërheqin poshtë dhe zgjeroni marrëdhëniet që ushqejnë dhe aktivizojnë shpirtin tuaj.

Të ngjashme