Mënyra se si prindërit në mënyrë të pandërgjegjshme minojnë mirëqenien e fëmijëve të tyre

6 muaj më parë

Si prindër, është e natyrshme të dëshirojmë më të mirën për fëmijët tanë. Ju derdhni dashurinë dhe vëmendjen tek ata me qëllimet më të mira për të krijuar njerëz të lumtur, të shëndetshëm dhe të ekuilibruar mirë që rriten të përshtatur mirë.

Këtu janë disa mënyra se si prindërit krijojnë në mënyrë të pandërgjegjshme perfeksionistë

•Lavdërim i tepërt – “të gjithë marrin një trofe”

Lavdërimi i fëmijës suaj për gjithçka që bën, madje edhe për gjëra që nuk janë të jashtëzakonshme, mund të jetë e dëmshme për vetëvlerësimin e tyre.

Mund të krijojë një ndjenjë presioni dhe pritshmërie për t’i bërë gjithmonë gjërat në mënyrë perfekte.

Në vend të kësaj, përqendrohuni në lavdërimin e përpjekjeve dhe përparimit të fëmijës suaj dhe jepni reagime konstruktive që do t’i ndihmojnë ata të përmirësohen gjatë gjithë rrugës.

•Mbrojtja e tepruar – “Mami Ari”

Mbrojtja e tepërt e fëmijës suaj mund t’i pengojë ata të zhvillojnë aftësi të rëndësishme jetësore dhe pavarësi. Gjithashtu mund t’i bëjë ata të ndihen të paaftë për t’u marrë me sfidat ose dështimet, duke i bërë ata vazhdimisht të kërkojnë vërtetim nga jashtë për përpjekjet e tyre.

Lëreni fëmijën tuaj të përjetojë pengesa dhe mësojini se si të kapërcejnë pengesat. Nxitini ata të provojnë gjëra të reja, të marrin rreziqe dhe të mësojnë nga gabimet e tyre.

•Vendosja e pritshmërive joreale – “prindërit tigër”

Vendosja e pritshmërive jorealiste për fëmijën tuaj dhe suksesin e tij mund të krijojë një ndjenjë presioni dhe ankthi, gjë që mund të çojë në një mori çështjesh si çrregullimet e të ngrënit, depresioni, IBS dhe më shumë.

Gjithashtu mund t’i bëjë ata të besojnë se çdo gjë më pak se e përsosur është e papranueshme dhe se ata nuk janë kurrë të mjaftueshëm.

Në vend të kësaj, vendosni qëllime dhe pritshmëri realiste që janë të arritshme dhe domethënëse për fëmijën tuaj dhe të përshtatshme për moshën.

•Krahasimi i tyre me të tjerët – “prindër të pasigurt”

Krahasimi i fëmijës tuaj me të tjerët mund të krijojë një ndjenjë inferioriteti dhe një besim se ata nuk janë mjaftueshëm të mirë.

Mund të çojë gjithashtu në një ndjenjë konkurrence që mund të jetë e dëmshme për marrëdhëniet e tyre me të tjerët. Mediat sociale e bëjnë tashmë këtë, duke krijuar personalitete të rreme të njerëzve “perfekt” në botë.

Në vend të kësaj, përqendrohuni në pikat e forta dhe talentet unike të fëmijës suaj dhe ndihmojini ata të zhvillojnë ndjenjën e tyre unike të identitetit që përfshin të gjithë ata që janë.

Të ngjashme