Kryefjala Logo

Mënyra më të mira për të folur me fëmijët për notat e këqija në shkollë

11 Nëntor, 2022 | 1:03 pm

Shkolla është shpesh fusha më e vështirë e funksionimit për fëmijët dhe adoleshentët sepse performanca akademike kërkon përdorimin e të gjitha aftësive të funksionimit ekzekutiv me të cilat ata luftojnë.
Për nxënësit, klasat mund të jenë interesante, bindëse, të mërzitshme ose zhgënjyese.

Ja disa mënyra më të mira për të folur me fëmijët për notat e këqija :
1-Së pari dëgjoni, më pas bëni pyetje
Fëmija ose adoleshenti juaj do të ndihet i shqetësuar për të diskutuar me ju notat. Pavarësisht nëse ju tregojnë apo jo, fëmijët duan respektin e prindërve, miratimin dhe dashurinë e tyre. Lehtësojeni ankthin e tyre duke pranuar se i keni parë notat, duke shpjeguar se dëshironi të bashkëpunoni për t’i përmirësuar gjërat dhe më pas lini mënjanë pak kohë kur emocionet janë ftohur për të folur për të.
Filloni duke kërkuar mendimet e tyre për shkollën dhe kërkojuni të përmendin disa suksese përpara se të përqendrohen te sfidat.

Reflektoni atë që dëgjoni në mënyrë që ata të ndjehen të dëgjuar.
Mbani mend, dhembshuria juaj për sfidat që ata përjetojnë në shkollë në vend të gjykimeve tuaja nxit lidhjet thelbësore midis prindërve/kujdestarëve dhe fëmijëve.

2-Shmangni dënimet dhe përdorni pasoja logjike
Në vend që të mendoni për gjërat që mund t’i hiqni fëmijës tuaj si ndëshkim për notat, kthejeni për të marrë parasysh stimujt dhe pasojat logjike.

Ndëshkimet janë gjetur të mos jenë efektive sepse nuk mësojnë ndonjë aftësi. Fëmija ose adoleshenti juaj duhet të mësojë aftësitë e funksionimit ekzekutiv dhe detyrat që lidhen me jetën e përditshme.
Mbani mend, nëse ata bëjnë gjërat që duhet të bëhen, ata mund të fitojnë gjërat argëtuese.
Nëse jo, atëherë ata nuk e bëjnë.
Kjo u jep atyre më shumë kontroll mbi rezultatin dhe ndërton autonomi dhe zgjedhje në të njëjtën kohë.
Kur punoni së bashku për të krijuar stimuj motivues, ju mundësoni fokus të rëndësishëm dhe vëmendje të qëndrueshme për të arritur rezultatet më të mira.

3-Vendosni një rutinë efektive për të studiuar në shtëpi
Zakonet e mira të studimit shkojnë përtej kryerjes së detyrave të shtëpisë në një kohë të caktuar.
Mënyra më e sigurt për të kundërshtuar harresën, mospërputhjen dhe vështirësinë e fëmijës suaj në fokusimin në detyrat e shtëpisë është duke vendosur një rutinë zakonesh studimi.
E ndjekur nga një nxitje e një aktiviteti që ata gëzojnë dhe parashikueshmëria për të kryer punën.
Kur fëmija juaj ka një rutinë të përditshme për të bërë detyrat e shtëpisë, ai do të ketë më pak mundësi për zvarritje. Zakonet e mira të studimit shkojnë përtej kryerjes së detyrave të shtëpisë në një kohë të caktuar.

Edhe pse ju e njihni më mirë fëmijën tuaj, është një qasje bashkëpunuese që funksionon më së miri.
Së bashku, flisni për nivelin tuaj të përfshirjes në detyrat e tyre shkollore.
Kuptoni modelet e studimit të fëmijës suaj dhe bisedoni me djalin ose vajzën tuaj se si mund t’i qasen më së miri detyrave të shtëpisë.

Mos harroni, fëmijët ia dalin mirë kur kanë sisteme mbështetëse efektive për të mbështetur sfidat e funksionimit ekzekutiv.

Të ngjashme