Kryefjala Logo

Mëkatet e prindërimit ku edhe nënat më të mira janë fajtore

6 Prill, 2023 | 2:11 pm

Prindërimi është shumë presion.
Ne duhet të paketojmë kutinë e përsosur të bukës,të planifikojmë mbledhjen e përsosur të fondeve dhe të vendosim tabela të përsosura plot me lidhje rreth lojërave shqisore dhe festat e ditëlindjeve.

Nervozizmi dhe dyshimi nuk lejohen!
Ne zgjedhim filozofitë e prindërimit. Ne marrim vendime: të qajmë ose të flemë bashkë, me gji ose me shishe, disiplinë ose prindërim i butë.
Gabimet tona?

• I lëmë të shikojnë shumë TV

Përkufizimi ynë për “shumë” mund të ndryshojë.
Por nëse nuk e keni nxjerrë televizorin/smartfonin/iPad-in tuaj në oborrin e shtëpisë dhe e keni qëlluar si një qen i tërbuar, fëmija juaj e përdor atë më shumë sesa do të dëshironit.

Mendoni të hënën pasdite sapo keni hyrë në shtëpi nga puna dhe dëgjon një të bërtitur nga foshnja dhe ju e dini se tingujt e ëmbël të Daniel Tiger do t’i bëjnë fëmijët tuaj të ndalojnë së vrari njëri-tjetrin për aq kohë sa ju lani pak enët.

•Ne bëjmë kërcënime që nuk mund t’i zbatojmë … të paktën ndonjëherë

Ne themi si formë denimi: “Unë do të të vë në shtrat për pjesën tjetër të ditës!” në orën 10 të mëngjesit.
Ne e dimë se nuk mund ta zbatojmë atë. Ne e dimë se nuk ka kuptim. Por ndonjëherë, e dëgjoj veten duke e thënë gjithsesi, pothuajse sikur jam pushtuar nga shpirti i një amvise hakmarrëse të viteve 1950.

•Ne vjedhim prej tyre
Nëse jeni diçka si unë, ka vetëm një mënyrë për të mos u mbytur në lodra: t’i dhuroni vjedhurazi ato që nuk i përdorin. Ne vjedhim lodrat e tyre dhe ëmbëlsirat e tyre!(edhe pse i blejmë vetë)

•Ne harrojmë të themi “të lutem” dhe “faleminderit”

Kaloj 15 minuta duke iu përgjëruar fëmijëve të mi që të pastrojnë lodrat e tyre dhe pastaj largohem pa fjalë diçka që, nëse e kundërt, do të na bënte prindërit të pyesim: “Çfarë thuhet tani?Cila është fjala magjike?”

•Ne harrojmë të themi: “Më fal”
Pse është kjo fundit? Sepse është më e keqja. Ne të gjithë ngatërrohemi, por nuk kushton asgjë të themi se na vjen keq për sjelljen tonë të keqe … kur na kapin,sigurisht.

Të ngjashme