Kryefjala Logo

Martesat e forta nuk ndërtohen mbi të qenit të dashuruar.Ato janë ndërtuar mbi këtë gjë:

14 Gusht, 2023 | 1:18 pm

Pse të qenit ‘i dashuruar’ në fakt nuk ndërton një marrëdhënie?

Të qenit i dashuruar është një gjendje, jo konstante në jetë apo në një marrëdhënie. Ajo vjen dhe shkon në varësi të rrethanave.

Përvoja “në dashuri” zakonisht përbën themelin e martesës, por nuk është mënyra e vazhdueshme e të qenit.

Përkundrazi, lloji i “dashurisë” që evoluon dhe piqet pasi ngazëllimi i të qenit i dashuruar kalon me familjaritet, rutinë dhe lidhje është ajo që e ndihmon një martesë të qëndrojë.

Dashuria kërkon qëllimshmëri dhe kujtim.

Dashuria – në vend që të jesh “i dashuruar” – është ajo që e mban një martesë të fortë dhe në zhvillim.

Është e vërtetë që marrëdhëniet e përmbushura kërkojnë që një mashkull të jetë i gatshëm të bëjë punën për të mbështetur dhe përmirësuar dinamikën në zhvillim dhe gjithnjë në ndryshim të dashurisë, pavarësisht nga sfidat që vijnë me martesën dhe fëmijët.

Dashuria nuk është gjithmonë “e lidhur” te meshkujt siç është tek disa femra.

Të duash një person tjetër ndodh për gratë dhe evoluon nga kushti i të qenit i dashuruar.

Dikush mund ta njohë këtë evolucion nga një deklaratë si: “Unë nuk jam i dashuruar me të, por e dua atë”. Kjo deklaratë e vetëdijshme shprehet më shpesh nga gratë sesa nga burrat. Që një martesë të vazhdojë dhe të rritet, burrat zakonisht duhet të BËJNË dashuri; ndërsa gratë e përjetojnë atë dhe për këtë arsye sillen në përputhje me përvojën e brendshme.

Por, për disa gra, dashuria nuk vjen vetëm pasi janë të dashuruar. Dashuria ndodh pothuajse gjithmonë pa qëllim me lindjen e një fëmije. Është hormonal dhe emocional dhe i nevojshëm për rritjen e fëmijëve. Fjala greke është Storge, një nga katër llojet e dashurisë që përfshijnë Philia, Agape dhe Eros, të cilat të gjitha përkthehen në “Dashuri”. Kushti i të qenit i dashuruar është, në greqisht, “Eros” – pasionant, romantik, intim.

Në Eros, ne jemi të trullosur, dëshirues, të shpërqendruar shpesh me mendje të vetme. Këto ndjenja nuk bashkëjetojnë me familjaritetin, i cili është i pranishëm në “Philia”, “Storge” dhe “Agape”. Martesat e forta dhe të qëndrueshme evoluojnë, ndoshta mund të them “të pjekura”, nga Erosi te Filia— dashuria për miqësi të forta, e karakterizuar nga dashuria, mbështetja dhe barazia.

Ky transformim ndonjëherë ndodh shpejt, por, si vera, përfiton nga përvoja (mosha) Filia përjetohet brenda një çifti, ndërkohë që dashuria erotike vazhdon, por edhe pasi pasioni ulet.

Një burrë i mirë, në bashkëpunim me një grua të mirë, është ajo që e bën një martesë të shkëlqyer, edhe pasi pasioni i Erosit është zbehur.

Me kalimin e kohës, asnjë nga partnerët nuk qëndron “i dashuruar” dhe që autori i postimit të sugjerojë se martesat “zgjatin përgjithmonë” vetëm kur një burrë është “më i dashuruar se një grua” do të thotë të kontribuojë në problemin kulturor të divorcit duke e çuar më tej. obsesioni për të qenë “i dashuruar”.

Të ngjashme