Kryefjala Logo

Mami përpiqet t’u shpjegojë fëmijëve të saj pse të gjithë miqtë e tyre kanë shtëpi më të mëdha:”Po më bën të ndihem pak e pasigurt’

24 Shtator, 2023 | 12:54 pm

Një nënë po bën çmos për të ruajtur pikëpamjet e fëmijëve të saj për botën; megjithatë, ajo pranon se po bëhet e vështirë pasi po rriten dhe po kuptojnë dallimet sociale që ekzistojnë mes tyre dhe miqve të tyre.

Fëmijët e gruas kanë filluar ta pyesin se pse disa nga miqtë e tyre jetojnë në shtëpi më të mëdha se ata.

Gruaja 40-vjeçare zbuloi se fëmijët e saj kanë arritur moshën ku ata kanë filluar të “vënë në dyshim gjithçka”, përfshirë situatën e tyre të jetesës.

“Ne kemi një shtëpi të vogël. Është një shtëpi me 2 dhoma gjumi, një banjë dhe një bodrum të përfunduar, “shkroi gruaja.

Ndërsa ajo pretendon se shtëpia e tyre nuk është “e vogël”, fëmijët e saj kanë filluar të pyesin pse miqtë e tyre jetojnë në shtëpi më të mëdha se ata. Pyetjet e tyre e kanë bërë gruan të ndihet e pasigurt.

“Ne jetojmë në një zonë mjaft të pasur. Pra, sikur 90% e miqve të tyre kanë shtëpi më të mëdha”, ka shkruar ajo. “Unë përpiqem t’u shpjegoj atyre se nuk do të thotë domosdoshmërisht se dikush është ‘më i pasur’ se kushdo tjetër, por ne të gjithë e dimë se kjo nuk është e vërtetë në skemën e gjërave (për sa i përket parave, jo metaforikisht).

Ndërsa gruaja thotë se do të dëshironte të ndërtonte një shtesë në shtëpinë e saj ose të zhvendosej në një më të madhe, ajo nuk është “financisht në rrugën e duhur” për të tani.

Ajo kërkoi këshilla nga të tjerë se si duhet t’ua shpjegonte realitetin aktual të situatës fëmijëve të saj për t’iu përgjigjur pyetjeve të tyre.

•Të kesh biseda për paratë dhe situatat e jetesës me fëmijët është e dobishme.

Është e vërtetë që të gjitha shtëpitë vijnë në madhësi dhe vendndodhje të ndryshme, dhe fëmijët do të fillojnë ta vërejnë këtë ndërsa rriten. Ndërsa bëhen më kureshtarë dhe bëjnë pyetje, psikologët pohojnë se mund të jetë koha për të bërë biseda edukative për paratë.

“Prindërit priren të nënvlerësojnë sa shumë fëmijët vërejnë dhe çfarë janë në gjendje të kuptojnë, por është e rëndësishme të jemi të sinqertë dhe të diskutojmë situatën në një mënyrë të përshtatshme për moshën”, Amanda J. Rose, profesoreshë e shkencave psikologjike në Universitetin e Missouri-Columbia, tha Shoqata Psikologjike Amerikane.

Kur fëmijët vërejnë se miqtë e tyre mund të jetojnë në shtëpi më të mëdha dhe të pyesin për financat, ajo i pengon prindërit të thonë: “Ne nuk mund ta përballojmë këtë”. Në vend të kësaj, shpjegoni atyre rëndësinë e buxhetimit dhe planifikimit me kujdes se si i shpenzojmë paratë tona.

“Në vend që të fokusohemi në stresin e mungesës së mjaftueshme, ndihmon për të theksuar rëndësinë e buxhetit dhe të qenit i vetëdijshëm për koston,” shtoi Rose.

Është normale, në fakt e shëndetshme, që fëmijët t’u bëjnë pyetje prindërve për rrethanat e tyre të jetës. Është ajo që i ndihmon ata të rriten dhe të kuptojnë.

Të ngjashme