Mamaja e cila ndihej ‘disi e mpirë’ gjatë shtatzënisë, ndjen sikur vajza e saj është ‘fëmija e dikujt tjetër’

6 muaj më parë

Nëna e një foshnjeje 4-muajshe shkroi në një faqe interneti, forum për prindërit e rinj “duke u fokusuar në kalimin në të jetuarit me vogëlushin tuaj të ri dhe çdo problem që mund të dalë”.

Postimi i saj adresonte problemet e shëndetit mendor që kalojnë shumë nëna kur kanë një fëmijë të porsalindur.
Ajo ofroi kontekstin për situatën e saj, duke thënë: “Unë e doja dëshpërimisht këtë fëmijë për vite, por sapo mbeta shtatzënë u ndjeva disi e mpirë”.

“Kam pasur një shtatzëni të pakomplikuar, por nuk më pëlqente të isha shtatzënë,” shpjegoi ajo.
“Unë pata një lindje pak traumatike dhe ajo u diagnostikua me paaftësi në moshën 5 javore.”

Shoqata Australaziane e Traumës së Lindjes e përkufizon traumën e lindjes si “një plagë, lëndim serioz ose dëmtim që mund të jetë fizik ose psikologjik ose kombinim i të dyjave”.

Sipas një studimi të vitit 2003 të botuar në një revistë të titulluar “Çështjet e lindjes në kujdesin perinatal”, deri në 45% e njerëzve që lindin deklarojnë se kanë përjetuar lindje traumatike.
Deri në 4-6% të njerëzve që lindin zhvillojnë PTSD nga traumat e lidhura me lindjen.

Postpartum Support International raporton se numri i nënave që përjetojnë PTSD është edhe më i lartë, në 9%.
“PTSD pas lindjes është e përkohshme dhe e trajtueshme me ndihmë profesionale”.

“Nëse mendoni se mund të vuani nga kjo sëmundje, dijeni se nuk është faji juaj dhe nuk keni faj”, pohon faqja.
“Ndjehem sikur ajo është foshnja e dikujt tjetër”, shkruan nëna. “Kam pasur mendime për keqardhje dhe duke menduar se ajo do të ishte më mirë me një nënë tjetër.”
Ajo shpjegoi se nuk ka shumë mbështetje me fëmijën e saj, pasi partneri i saj punon gjithë ditën dhe familja e saj jeton larg.

Ndërkohë që mendonte se do të ishte një nënë që do të rrinte në shtëpi, në vend të kësaj ajo mori vendimin të kthehej në punë 6 muaj pas lindjes.

“Ajo nuk është një fëmijë i keq, nuk qan shumë”, ka shkruar nëna. “Unë nuk e di pse nuk kam një lidhje me të.”

Komentet që nëna mori nga komuniteti i faqes ishin jashtëzakonisht empatike dhe të kuptueshme.
Shumë nëna u bënë jehonë ndjenjave të kësaj mami, duke thënë se ishte e vështirë për to të lidheshin edhe me të porsalindurit e tyre.

Të ngjashme