Kryefjala Logo

Kurioziteti e vrau macen,por mund të shpëtojë martesën tuaj

5 Shtator, 2023 | 1:29 pm

Çiftet që përpiqen të ringjallin romancën që ndjenin në fazat e hershme të marrëdhënieve të tyre, ndonjëherë kthehen në strategji të mëdha, kryesore për të demonstruar dashurinë e tyre për bashkëshortin e tyre.

Ata bëjnë pushime ekzotike, blejnë dhurata të shtrenjta ose bëjnë përpjekje të hollësishme për Ditën e Shën Valentinit ose përvjetorin me shpresën se me mirëmbajtjen intensive, të planifikuar rregullisht, dashuria do të vazhdojë. Nga ana tjetër, nëse stresi i marrëdhënies ka arritur një pikë ngopjeje, ata mbështeten në përpjekje si këto për të zgjidhur problemet. Ndërsa këto aktivitete mund të dërgojnë një tronditje gëzimi në një marrëdhënie, rezultatet e tyre nuk zgjasin shumë.

Në kohën kur një çift arrin nga aeroporti në shtëpi ose buqeta e zbukuruar zbehet, ndjenja e vjetër e mungesës zakonisht kthehet. Është e vështirë të mbash dashurinë përmes punës së përditshme të punëve me kohë të plotë dhe nevojave të fëmijëve, kafshëve shtëpiake ose prindërve të moshuar.

Në vend që t’i kushtoni para dhe vëmendje bashkëshortit tuaj disa herë në vit, sugjerimi ynë do të ishte t’i jepni kuriozitet atij gjatë kohës që jeni së bashku.

Përvetësoni një qasje me interes të hapur dhe të angazhuar. Kur jeni kurioz, mësoni gjëra të reja për bashkëshortin tuaj – dëshirat, frikën dhe betejat e tij.

Do të dëgjoni sekrete, dëshira dhe keqardhje. Do të mësoni gjëra praktike, si për shembull atë që ajo me të vërtetë do të dëshironte të bënte në ditëlindjen e saj. Edhe nëse e njihni njëri-tjetrin prej vitesh, do të habiteni se sa shumë ka ende për të ditur për partnerin tuaj.

Në qindra seminare që kemi prezantuar gjatë viteve, ne vazhdojmë të habitemi se sa shpesh dëgjojmë, “Unë kurrë nuk e dija këtë për të!” ose “Sapo dëgjova këtë histori të mahnitshme!” nga bashkëshortët që kanë qenë të martuar për një, 10 ose 50 vjet.

Një nga strategjitë më të mira që dimë për të arritur një “gjendje kurioziteti” është të kaloni një sasi të vogël kohe çdo ditë thjesht duke dëgjuar bashkëshortin tuaj.

Kjo është, me të vërtetë duke dëgjuar. Çfarë kuptojmë me këtë? Mendoni me vërtetësi se si duket zakonisht për ju “dëgjimi”.

A po shikoni TV në divan me gjysmë të vëmendshëm, ndërsa gruaja juaj shkarkon për presionet e saj në punë? Jeni të zënë duke luajtur me qenin, ndërkohë që bashkëshorti juaj ju tregon i emocionuar për një bisedë interesante që pati atë ditë?

Ne të gjithë e bëjmë këtë. Por ky lloj dëgjimi pasiv dhe i shpërqendruar ofron pak përfitim dhe mund të dëmtojë marrëdhënien tuaj në planin afatgjatë.

Me partnerët tanë, ndonjëherë është e lehtë të vërehet, dhe nganjëherë e lehtë të harrohet, se ne shpesh sillemi ndaj njëri-tjetrit ashtu siç bëjnë fëmijët e vegjël me prindërit e tyre. Ashtu si një fëmijë tërheq fundin e nënës së saj për të tërhequr vëmendjen e saj dhe për t’i treguar asaj për gjërat magjepsëse që pa në shkollë atë ditë, ne vazhdimisht kërkojmë afirmim nga të tjerët tanë të rëndësishëm.

Ne duam të dimë se ata na vënë re. Ne duam të shohim se ata janë të interesuar për ne.

Ndryshimi mund të vijë vetëm duke zëvendësuar komunikimin e shpeshtë të pavëmendshëm me komunikim më pak të shpeshtë, por më të zhytur në mendime, të vetëdijshme dhe kurioze.

Kur lidheni, merrni vërtet kohë për të dëgjuar përpara se të përgjigjeni. Reflektoni për atë që thotë partneri juaj dhe transmetoni asaj mirëkuptimin tuaj. Mos u hidhni menjëherë në dhënien e këshillave ose në paraqitjen e ideve tuaja të lidhura. Pyesni nëse ka më shumë për këtë në mënyrë që partneri juaj të thellojë ndarjen. Demonstroni me gjuhën e trupit, shikimin tuaj të vëmendshëm dhe pyetjet që bëni se e keni dëgjuar vërtet atë.

Pavarësisht nëse e zbatoni kuriozitetin shprehimisht, ose e bëni këtë pa ia përmendur bashkëshortit tuaj, do të zbuloni shpejt se kujdesi, vëmendja dhe interesi që tregoni ndaj saj do t’ju kthehen natyrshëm.

Ky është një proces që zbut dy zemra njëherësh. Demonstrimi i vërtetë i kuriozitetit ndaj partnerit tuaj dhe duke e parë atë të rikthehet tek ju, do t’ju kujtojë ditët e para të miqësisë suaj, kur zbulimi i gjërave të reja për njëri-tjetrin ishte një emocion i vazhdueshëm.

Me kalimin e kohës do ta gjeni veten më të hapur, të mbështetur dhe më mbështetës. Marrëdhënia juaj do të bëhet në vend të një stresi tjetër  një lehtësim nga të gjitha streset në jetë; një tërheqje qetësuese dhe jo një vend ku duhet të merrni një aeroplan për të arritur.

Të ngjashme