Kryefjala Logo

Kuriozitetete për rrobën tuaj të preferuar..Xhinset!

1 vit më parë

Xhinset i vesh i madh dhe i vogël,femër apo mashkull,në shtëpi,punë,festa,takime..kudo!
Xhinset janë me siguri veshja më e përdorur në glob.

Sot zbulojmë disa kuriozitete rreth tyre:
•Disa historianë gjurmojnë datën e lindjes së xhinseve në 20 maj 1873, ditën kur Jacob Davis dhe Levi Strauss morën patentën për xhinse blu.

•Më 25 maj 2001, një agjent i Levi bleu një palë xhinse qindvjeçare të gjetura në një minierë në eBay për 46,532 dollarë. 500 kopje u riprodhuan dhe u shitën për 300 dollarë secila.

•Në shekullin e 15-të në Chieri afër Torinos u prodhua një lloj pëlhure blu e cila u përdor për të mbuluar mallrat në portin e Genova. Përkthimi i Genoa në “Genes” frëngjisht do të ishte në origjinë të fjalës Jeans.
Fjala xhins, nga ana tjetër, është një amerikanizim i emrit francez “serge de Nimes”, një pëlhurë e lindur në Mesjetë në Nimes, Francë, nga e cila u bënë pantallonat e veshura nga marinarët gjenovezë.

•Xhinse blu filluan të përhapeshin gjatë Luftës së Dytë Botërore falë ushtarëve amerikanë që i vishnin kur nuk ishin në detyrë. Pastaj në mes të viteve 1950, pika e kthesës: ata u bënë të popullarizuar në mesin e të rinjve, si një simbol i rebelimit adoleshent, pasi James Dean i veshi ato në Rininë e Djegur (1955).

•Rreth 215 palë xhinse merren nga një tigan pambuku. Të mbjellat e pambukut mbulojnë 34 milion hektarë të sipërfaqes së tokës dhe sipas Konsumatorit Etik ata përdorin 25% të insekticideve në botë dhe 10% të pesticideve. Prodhimi i xhinseve nuk është gjithmonë i qëndrueshëm. Për të kufizuar gjurmën ekologjike të xhinseve, është më mirë t’i marrësh me qira sesa t’i blesh ato.

•Mbi 50% e xhinsit prodhohet në Azi, veçanërisht në Kinë, Indi dhe Bangladesh. Vendi perëndimor më aktiv në prodhimin e xhinseve është Meksika.

•Të kuptuarit nëse një palë xhinse është më e përshtatshme për verën ose muajt e ftohtë nuk është e vështirë: thjesht lexoni peshën, nëse tregohet, ose peshoni atë. Nëse peshon rreth 10 ons(280 gram) është e lehtë. Nëse pesha shkon nga 12 në 21 ons, është një xhins i rëndë, më i përshtatshëm për sezonin e dimrit.

Të ngjashme