Kryefjala Logo

Ja çfare tregojne endrrat tuaja

3 vite më parë

Cfarë janë ëndrrat? Përkufizimi themelor është se ëndrrat janë përfytyrime të ndërgjegjes përmbajnëtinguj, imazhe dhe ndjesi tjera ndërsa fle.

Kur ëndërron? Ëndrrat ndodhin shpesh gjatëgjumit REM (moment i shpejtë i syve), e cila ështëfaza e thellë e gjumit.

Sipas përkufizimit, një ëndërr është diçka për cilënjeni vetëdijshëm një farë niveli. Mund jetëme fragmente, e shkëputur dhe e palogjikshme, por nëse nuk jeni vetëdijshëm për gjatë gjumit, atëherë nuk është një ëndërr. Shumë njerëz thonë, “Unë kurrë nuk i mbaj mend ëndrrat e mia!”, por kjondodh pasi njerëzit harrojne 90%-95% te ëndrrave. Dështimi për kujtuar një ëndërr nuk do thotë nuk keni qenë dijeni saj kur ka ndodhur. Thjesht do thotë se përvoja nuk është gdhendurkurrë kujtesën tuaj, është prishur hapësirë ​ osenuk është e arritshme për t’u rikthyer lehtë.

Sipas studimeve ëndrrat gjata ndodhin orët e mëngjesit dhe shumica e muskujve tuaj paralizohengjatë gjumit REM për t’ju parandaluar veproni ëndrrat tuaja.

Ne ëndërrojmë kryesisht fotografi, por ne gjithënuk ëndërrojmë me ngjyra, pasi rreth 12 për qind e njerëzve ëndërrojnë bardh e zi.

Ekzistojnë një numër teorish mbi atë do thotëëndrra, disa nga teoritë njohura përfshijnë:

Teoria psikoanalitike. këtë teori, ëndrrat besohetse përfaqësojnë dëshirat e pavetëdijshme, përmbushjen e dëshirave dhe konfliktet personale. Ëndrrat na japin një mënyrë për vepruar dëshira pavetëdijshme sigurinë e një mjedisi joreal, sepseveprimi i tyre realitet do ishte i papranueshëm.

Teoria e aktivizimit-sintezës. E popullarizuar vitet1970, kjo teori sugjeron ëndrrat janë vetëm njënënprodukt i trurit tuaj përpiqet përpunojësinjale rastësishme nga sistemi juaj limbik, i cilipërfshihet kujtimet, emocionet dhe ndjesitë tuaja.

Teoria e aktivizimit vazhdueshëm. Kjo është ideja truri ynë vazhdimisht ruan kujtime, edhe kur jemi gjumë. Ai sugjeron ëndrrat tona japin një vend për mbajtur kujtimet tona ndërsa ato bëjnë kaliminnga kujtesa jonë afatshkurtër kujtesën tonëafatgjatë.

Ekspertët mund mos kenë ndonjë përgjigjekonkrete se pse ëndërrojmë dhe çfarë funksionishërbejnë ëndrrat.Ajo dimë është se gjithëëndërrojnë, madje edhe ëndrrat tona vërtet çuditshme janë krejtësisht normale.

Të ngjashme