Kryefjala Logo

Kuptimi i simboleve shpirtërore nga kulturat në mbarë botën

10 muaj më parë

E bukura e spiritualitetit është se ai ndryshon nga feja dhe kapërcen shumë kultura të ndryshme.
Shumë simbole shpirtërore që shohim vijnë nga të gjitha zonat e botës dhe mund të praktikohen nga kushdo me zemër të hapur.

•Yin dhe Yang
Origjina: Kina

Yin & Yang është një filozofi e lashtë kineze që shpjegon idenë e dualizmit. Yin & Yang përfaqëson harmoninë dhe ekuilibrin e dy forcave kundërshtare. Kjo zbatohet për aspekte të jetës që janë të ndryshme, por që nuk mund të ekzistojnë jashtë njëra-tjetrës.

Disa shembuj të këtij koncepti janë dallimi midis së mirës dhe së keqes, ose mashkullore dhe femërore.
Edhe pse e mira dhe e keqja janë krejtësisht të kundërta, njëra nuk mund të ekzistojë pa tjetrën sepse ka një pjesë të vogël të së mirës në diçka të keqe, dhe anasjelltas.

Kjo është arsyeja pse simboli përdor ngjyrën e bardhë dhe të zezë për të përcjellë dualizëm, ndërsa vendos të bardhën në anën e zezë dhe të zezën në anën e bardhë.

•Ylli i Davidit
Ylli i Davidit është një simbol hebraik i lidhur me judaizmin.
Simboli fizik shfaqet si një yll gjashtëkëndor që përdoret për të identifikuar identitetin hebre dhe gjithashtu lidhet me vendin e Izraelit.

Përdoret për të simbolizuar rëndësinë kulturore dhe fetare të besimit judaist, si dhe të anëtarëve të komunitetit hebre. Besohet gjithashtu se ishte mburoja që mbreti David përdori në betejë.

•Syri i Keq
Origjina: Mesopotamia

Syri i keq është një besim në një mallkim që shkaktohet nga një shkëlqim verbues keqdashës.
Simboli besohet se sjell fat të keq për këdo që i drejtohet.
Megjithatë, kur vishet si hajmali, syri i keq përdoret për të shmangur mallkimet dhe qëllimet e liga, në përgjithësi.

•Pema e Jetës
Origjina: Egjipti i lashtë
Një tjetër simbol egjiptian, ky mund të interpretohet në shumë mënyra.
Më e njohura është se Pema e Jetës simbolizon unitetin.

Simboli ka për qëllim të festojë origjinën e njerëzve dhe përqafon diversitetin. Interpretime të tjera thonë se përfaqëson lidhjen dhe krijimin.

•Kryqi
Origjina: Evropa

Kryqi është një simbol i fuqisë së Jezusit. Ajo vjen nga historia se si Jezusi vdiq në kryq për mëkatet e njerëzve.

Njerëzit shpesh veshin kryqin për t’u kujtuar atyre sakrificën që bëri Jezusi për ta dhe për ta adhuruar. Ju mund ta gjeni këtë simbol në çdo ndërtesë të krishterë.

•Caseceus
Origjina: Greqi

Caduceus është simboli tradicional i Hermesit, “lajmëtari” i perëndive, si dhe perëndia e përcjelljes së shpirtrave të të vdekurve, mençurisë, pjellorisë, tregtisë, fatit, elokuencës, mashtrimit dhe vjedhjes.

Megjithatë, Caduceus ka marrë një kuptim më serioz sesa thjesht ai i një perëndie greke. Ky simbol shpirtëror përfaqëson forcat primare të jetës.

Të dy gjarpërinjtë në këtë simbol përfaqësojnë energji mashkullore dhe femërore, të cilat, kur bashkohen, formojnë një jetë të re. Ky simbol përdoret shpesh në industrinë e infermierisë dhe mjekësisë për të përfaqësuar shërimin.

•Shenja e paqes
Origjina: Britania e Madhe

Ky simbol u krijua nga Gerald Holtom për fushatën britanike për çarmatimin bërthamor në vitin 1958. Ai supozohet të përfaqësojë ndryshimin; megjithatë, është përdorur në disa raste në histori për t’i dhënë më shumë se një kuptim.
Shenja e paqes përfaqëson çdo gjë nga qetësia tek ndjenja e bazuar në të menduarit racional. Ajo gjithashtu simbolizon të qenit në paqe me veten, me ata rreth jush, apo edhe me botën.

•Spiralja
Origjina: Celtic

Spiralja lidhet më së shpeshti me pjellorinë dhe krijimin e jetës. Spiralja është një nga simbolet më të vjetra të shenjta në botë dhe përfaqëson modelin e rritjes dhe vdekjes së re.

Është një simbol i mirë për të treguar rrugëtimin e jetës dhe shpesh përdoret si një hijeshi për të ndihmuar njerëzit me sfidat e jetës.

Të ngjashme