Koncepte japoneze që do të ndryshojnë në mënyrë drastike jetën tuaj

2 muaj më parë

Traditat, besimet dhe praktikat e Japonisë janë përcjellë për breza dhe përmbajnë koncepte të fuqishme që mund të ndryshojnë mënyrën se si njeriu i qaset jetës!

Më poshtë janë disa koncepte në Japoni që mund t’ju fuqizojnë dhe ju përulin.

1. Ikigai

Ikigai është një koncept japonez që përkthehet në “një arsye për të qenë”.

Është arsyeja pse zgjoheni në mëngjes dhe ajo që i jep jetës suaj qëllim dhe kuptim.

Koncepti i ikigai ka fituar popullaritet vitet e fundit, dhe ndërsa termi është përdorur në Japoni për shekuj me radhë, interpretimi perëndimor i ikigai është romantizuar disi.

Në Japoni, ikigai përfshin jetën, si puna, familja, hobi dhe marrëdhëniet personale.

Nuk është domosdoshmërisht një qëllim ose qëllim i vetëm, i paarritshëm që duhet të përpiqeni ta arrini.

Disa japonezë e shohin magjepsjen perëndimore me ikigai si disi sipërfaqësore.

Japonia i kushton një vlerë të lartë punës së palodhur dhe këmbënguljes dhe ideja për të gjetur një qëllim të vetëm, gjithëpërfshirës në jetë është joreale.

Në vend të kësaj, shumë japonezë fokusohen në gjetjen e kënaqësive të vogla dhe burimeve të gëzimit në jetën e tyre të përditshme.

2. Wabi-sabi

Wabi-sabi është një kujtesë se asgjë nuk është perfekte, dhe kjo është në rregull – ne mund të gjejmë bukurinë edhe në gjërat me të meta, të vjetra dhe të papërsosura.

Në kulturën japoneze, wabi-sabi shfaqet në forma të ndryshme, të tilla si qeramikë, ceremoni çaji dhe kopshtari.

E aplikuar në marrëdhënie, wabi-sabi mund të na ndihmojë të vlerësojmë bukurinë e papërsosmërive në marrëdhëniet tona dhe të gjejmë pranim në zbaticën dhe rrjedhën e jetës. Adoptimi i mentalitetit wabi-sabi mund të sjellë një ndjenjë qetësie dhe qetësie në jetën tuaj. Në vend që të përpiqeni për përsosmëri, mësoni të pranoni dhe vlerësoni papërsosmëritë në veten tuaj dhe të tjerët.

3.Shinrin-yoku

Shinrin-yoku përkthehet në “larje në pyll”. Është praktikë për të kaluar kohë në natyrë dhe për t’u zhytur në pamjet, tingujt dhe aromat e pyllit. Studimet kanë treguar se kalimi i kohës në natyrë mund të ndikojë pozitivisht në shëndetin fizik dhe mendor.

Shinrin-yoku: redukton stresin, ul presionin e gjakut, rrit sistemin imunitar dhe përmirëson mirëqenien e përgjithshme.

Gjithashtu përmirëson funksionin kognitiv, kreativitetin dhe përqendrimin. Shinrin-yoku është gjithashtu një praktikë shpirtërore që lidh individët me botën natyrore. Në një botë me ritme të shpejta, Shinrin-yoku ofron një mundësi shumë të nevojshme për të ngadalësuar dhe shkëputur nga priza.

4.Shikataganai

Koncepti i “Shikataganai” është një thënie popullore në Japoni që përkthehet në “nuk mund të ndihmohet” ose “le të jetë”.

Bëhet fjalë për elasticitetin dhe është një filozofi që inkurajon:

pranimi i gjërave që nuk mund t’i kontrollojmë dhe, rëndësinë e ecjes përpara pavarësisht rrethanave. Është një kujtesë se disa gjëra janë jashtë kontrollit tonë dhe se ne duhet të gjejmë mënyra për t’u përshtatur dhe për të ecur përpara. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se Shikataganai nuk duhet të përdoret si një justifikim për vetëkënaqësi ose mosveprim. Na inkurajon të gjejmë zgjidhje dhe të ndërmarrim veprime aty ku është e mundur, duke pranuar kufizimet e kontrollit tonë. Është një kujtesë e fuqishme për të jetuar në momentin e tanishëm, për të hequr dorë nga e kaluara dhe për të ecur përpara me elasticitet dhe vendosmëri. Në kulturën japoneze, Shikataganai mund të shihet në filozofinë e Zen Budizmit dhe pranimin e pashmangshmërisë së vdekjes. Adoptimi i mentalitetit Shikataganai mund t’ju ndihmojë të hiqni dorë nga shqetësimi dhe ankthi dhe të gjeni pranim në momentin e tanishëm.

Të ngjashme