Kryefjala Logo

Këto janë rregullat e inovacionit!

31 Gusht, 2023 | 1:15 pm

Më 9 dhjetor 1968, një projekt kërkimor i financuar nga Departamenti i Mbrojtjes i SHBA-së nisi një revolucion. Fokusi nuk ishte një kundërshtar i Luftës së Ftohtë por më tepër për të “rritur intelektin njerëzor” dhe njeriu që e drejtonte atë nuk ishte një gjeneral, por një inxhinier me sjellje të butë i quajtur Douglas Engelbart.

E vërteta është se ka shumë rrugë drejt inovacionit.

Këtu janë disa prej tyre:

1. Inovacioni nuk është kurrë një ngjarje e vetme Alexander Fleming zbuloi penicilinën në vitin 1928, por vetëm 15 vjet më vonë, në vitin 1943, ilaçi mrekullibërës hyri në përdorim të gjerë.

Alan Turing erdhi me idenë e një kompjuteri universal në vitin 1936, por vetëm në vitin 1946 u ndërtua një i tillë dhe jo deri në vitet 1990 që kompjuterët filluan të ndikojnë në statistikat e produktivitetit.

Ne priremi të mendojmë për inovacionin si të dalë nga një dritë e vetme e shkëlqyer e njohurive, por e vërteta është se është një proces i zgjatur që përfshin zbulimin e një pasqyre, inxhinierinë e një zgjidhjeje dhe më pas transformimin e një industrie ose fushe. . Kjo pothuajse nuk arrihet kurrë nga një person apo edhe brenda një organizate.

2. Së pari, bëni pyetjet e duhura

Shumë shpesh, ne e trajtojmë inovacionin sikur çdo problem të ishte i njëjtë, por qartësisht nuk është kështu.

Në laborator dhe kate fabrikash, universitete dhe kafene, apo edhe duke pirë birrë pas punës, njerëzit po kërkojnë mënyra më të mira për t’i bërë gjërat.

Nuk ka monopol mbi mendimin krijues. Por kjo na çon në një problem: Si duhet të shkojmë për inovacionin? A duhet t’ua dorëzojmë djemve me pallto të bardha laboratori?

Një partner i jashtëm?

Një specialist në këtë fushë?

Ajo që na nevojitet është një kornizë e qartë për të marrë vendime.

Mënyra më e mirë për të filluar është duke bërë pyetjet e duhura: Sa mirë është përcaktuar problemi? Sa mirë është përcaktuar domeni? Pasi të keni bërë këto pyetje për kornizën, mund të filloni të përcaktoni një mënyrë të arsyeshme për t’iu qasur problemit duke përdorur matricën e inovacionit.

3. Në epokën dixhitale, ne duhet të përdorim platforma për të hyrë në ekosisteme

Nuk është rastësi që njerëzit që do ta bënin realitet vizionin e Engelbart të prezantuar në “Nëna e të gjithë Demos” morën pjesë në të vërtetë në ngjarje dhe e njihnin personalisht Engelbartin.

Në ato ditë, ishte e vështirë, nëse jo e pamundur, të bashkëpunoje në mënyrë aktive në kohë dhe hapësirë.

Sot, megjithatë, ne mund të përdorim platforma për të hyrë në ekosistemet e teknologjisë, talentit dhe informacionit.

4.Bashkëpunimi është avantazhi i ri konkurrues Kur shikojmë prapa te risitë e mëdha të së kaluarës, është e vështirë të mos pyesim veten se si gjërat mund të kishin shkuar ndryshe.

Po sikur kimistët të kishin kuptuar zbulimin e penicilinës nga Fleming në javë dhe jo në vite? Sa jetë mund të ishin shpëtuar?

A nuk kishte me të vërtetë askush që mund të kishte ndihmuar në zhvillimin e vizionit të Engelbart për kompjuterin personal jashtë Kalifornisë Veriore?

Dhe tani, problemet që ne kërkojmë të zgjidhim janë dukshëm më komplekse sesa në gjeneratat e mëparshme.

Kjo është një nga arsyet pse revista Nature vuri në dukje kohët e fundit se punimi mesatar shkencor sot ka katër herë më shumë autorë se ai në vitin 1950.

Në të njëjtën kohë, dija është demokratizuar.

Një adoleshent me një smartphone sot ka më shumë akses në informacion sesa një specialist shumë i trajnuar një brez më parë. Kjo është arsyeja pse vetë bashkëpunimi tani po bëhet një avantazh konkurrues.

Të ngjashme