Kryefjala Logo

Këto dy pyetje mund të parashikojnë me saktësi nëse do të përfundoni në divorc

27 Tetor, 2023 | 12:36 pm

Nëse mund t’i bëni vetes vetëm dy pyetje për të përcaktuar forcën e marrëdhënies suaj, me siguri do ta bënit atë, apo jo?

1. Si mendoni se niveli juaj i lumturisë do të ishte i ndryshëm nëse ju dhe partneri juaj do të ndaheni?

Kjo pyetje duket mjaft e drejtpërdrejtë. Nëse i përgjigjeni me një “5”, që do të thotë se besoni se do të ishit shumë më mirë pa bashkëshortin tuaj, mirë, ju i jeni përgjigjur pyetjes suaj.

Nuk ka asgjë befasuese për ndarjen nëse besoni se do të ishit më të lumtur pa personin me të cilin jeni zotuar të lidhni lumturinë tuaj për gjithë jetën. Por pyetja e dytë ishte se ku gjërat u bënë pak interesante.

2. Si mendoni se niveli i lumturisë së partnerit tuaj do të ishte i ndryshëm nëse ju dhe partneri juaj do të ndaheni?

Me sa duket, përgjigjja e pyetjes së dytë, si dhe sa i saktë është supozimi juaj, në fakt mund të nënkuptojë se jeni duke valëvitur fshehurazi flamurin e bardhë të koncesionit në divorcin tuaj.

Studiuesit studiuan se si këto rreth 3,500 çifte iu përgjigjën pyetjeve në sondazhin fillestar, i cili u parashtrua gjatë “valës së parë” në 1987-88, dhe pastaj përsëri rreth gjashtë vjet më vonë. Ajo që ata gjetën ishte se rreth 7% e të gjithë çifteve në studim – që janë rreth 245 çifte,përfunduan duke u divorcuar nga bashkëshortët e tyre në këtë periudhë kohore.

Statistikat në lidhje me gjetjen nuk ishin befasuese. Çiftet që të dy mendonin se bashkëshorti i tyre do të ishte “më keq” ose “shumë më keq” nëse do t’i jepnin fund marrëdhënies, kishin një përqindje më të ulët se mesatarja e divorcit (4.8 %).

Por çiftet që besonin se partneri i tyre do të ishte më i lumtur në jetë pa to, në fakt kishin më shumë gjasa të ndaheshin. Kjo mund të duket si një përgjigje “duh”, por ky nuk ishte as faktori më i keq në sondazh.

Pra, ç’të themi për njerëzit që nuk ishin të sigurt, ose e kishin marrë me mend gabimisht nivelin e lumtur të partnerit të tyre?

Epo, rezulton se ata njerëz kishin një përqindje më të lartë se mesatarja e divorcit – në masën e rreth 12 % të çifteve që përfunduan duke u divorcuar.

Rezulton se moskuptimi nga vjen partneri juaj mund të jetë i dëmshëm për marrëdhënien tuaj.

Statistikat zbuluan se njerëzit që kishin një “shkëputje” me ndjenjat e partnerit të tyre në martesë, në thelb mbanin një flamur të madh paralajmërues të kuq në marrëdhënien e tyre.

A do të thotë t’i përgjigjesh gabim këtyre dy pyetjeve se marrëdhënia juaj është e dënuar për divorc? Jo domosdoshmërisht.

Ekziston gjithmonë mundësia për të korrigjuar çështjet dhe për të punuar së bashku për t’u siguruar që njëri prej jush nuk po fantazon tashmë për martesën e tij të ardhshme dhe sa të lumtur do të jenë me zotin ose zonjën.

Të ngjashme