Kryefjala Logo

Kështjella Bran e Drakulës:Zbuloni si qëndron e vërteta?

24 Tetor, 2023 | 11:57 am

Kështjella Bran, një kështjellë e hollë e kurorëzuar me çati dhe pllaka, daton në shekullin e 14-të dhe ndodhet jo shumë larg qytetit të Brasovit në Rumani.

Kjo fortesë mbresëlënëse është e vendosur në kodrat e gjelbëruara në buzë të Karpateve të Vogël, të cilat janë pjesë e vargmalit të madh malor që shtrihet në të gjithë Rumaninë. E ndërtuar fillimisht në shekullin e 14-të, Kështjella Bran shërbeu si një bastion mbrojtës që mbronte fshatarët dhe pronarët e tokave që banonin në fushat përtej maleve Bucegi. Ndërsa është e famshme për shoqërimin e saj me vampirin legjendar, Drakula, Kështjella Bran krenohet me një pamje të frikshme dhe piktoreske.

Me frëngjitë e saj të larta, çatitë e kuqe të mrekullueshme, një kullë masive roje dhe mure të fuqishme me hapje të ngushta për harkëtarët dhe topat, kështjella nxjerr një atmosferë misteri dhe madhështie. Rrjetat prej hekuri ruajnë hyrjet e tij dhe kalimet e fshehura ia shtojnë joshjen.

Gjatë shekujve, Kështjella Bran iu nënshtrua disa rinovimeve dhe riparimeve, shpesh si përgjigje ndaj përplasjeve me Perandorinë Osmane. Në ditët e mëparshme të saj, dy oborret e brendshme të bollshme të kështjellës ishin zbukuruar me kopshte të gjalla lulesh dhe dhomat me tavan të lartë brenda mureve të bardha ishin zbukuruar me nuanca të shkëlqyera. qilima të importuara nga shtrirja veriore e Moldavisë:

Pavarësisht lidhjes së saj të përhapur me Drakulën, ekziston një sasi e caktuar konfuzioni rreth lidhjes.

Bram Stoker, autori i romanit ikonik të Drakulës, nuk e quajti kurrë në mënyrë eksplicite Kështjellën Bran si rezidencën e Drakulës. Megjithatë, vendndodhja e kështjellës në një dalje shkëmbore në male përshtatet pa probleme me përshkrimin e Stoker-it për strofkën e Drakulës.

Besohet se Vlad Impaler, i cili frymëzoi personazhin e Drakulës, kaloi ca kohë në Kështjellën Bran dhe ka pretendime se ai mund të jetë burgosur edhe atje, megjithëse mungojnë provat konkrete që mbështesin këtë pretendim.

Drakula, emri i vërtetë i të cilit ishte Vlad, sundoi zonën në shekullin e 15-të dhe ai ishte një udhëheqës brutal dhe i pafalshëm edhe për standardet e kohës së tij.

Emri i tij, “Dracula”, përkthehet “biri i dragoit”, për nder të babait të tij, i cili ishte një Kalorës i Dragoit, një titull prestigjioz gjatë asaj epoke. Vlad fitoi reputacionin e tij të errët në historinë rumune për shkak të metodës së tij të tmerrshme të ekzekutimit duke i shtyrë në shtyllë armiqtë e tij duke ngarë shtylla të gjata ose gjymtyrë të mprehta të pemëve nëpër trupat e tyre, duke i lënë ata të vdesin ngadalë.

Pavarësisht miteve dhe legjendave, Vlad Pushuesi nuk ishte një vampir, por mbretërimi i tij u shënua nga brutaliteti i tmerrshëm, veçanërisht në marrëdhëniet e tij me qytetet Sibiu dhe Brasov, ku ai kërkoi hakmarrje ndaj atyre që sfiduan sundimin e tij.

Për ata që janë të interesuar të eksplorojnë Kështjellën Bran sot, është lehtësisht e arritshme nëpërmjet një autostrade të shënuar mirë. Duke iu afruar kështjellës, nuk mund të mos mahnitet nga kullat e saj mbresëlënëse, duke ngjallur një ndjenjë të pathyeshmërisë. Nga parkingu, vizitorët ngjiten në një rrugë të thyer, të shtruar me gurë, duke shtrënguar parmakun për mbështetje.

Në të majtë, pyjet e dendura me pisha i lënë vendin një lugine që dikur shërbente si hendeku i kështjellës.

Duke u ngjitur në shtegun e pjerrët dhe të pabarabartë në oborrin e kështjellës, vizitorët mbërrijnë në hyrje.

Hyrja kushton afërsisht 6 dollarë për të rriturit, me zbritje të disponueshme për studentët dhe individët mbi moshën 65 vjeç.

Për ata që kërkojnë të kapin bukurinë e kështjellës përmes një lente, një tarifë e veçantë prej 6 dollarë mbulon lejen e fotografimit. Kështjella Bran, shpesh e lidhur me mitin e Drakulës, mbetet një thesar i jashtëzakonshëm historik dhe arkitektonik që fton vizitorët të eksplorojnë të kaluarën e saj të pasur dhe joshjen e qëndrueshme.

Të ngjashme