Kryefjala Logo

Keqardhjet më të zakonshme pas një ndarjeje – dhe çfarë na bën t’i ndiejmë ato

29 Tetor, 2023 | 12:39 pm

Pendimi është përvoja e të ndjerit të zhgënjyer, të turpëruar, të trishtuar ose të penduar për diçka që ka ndodhur në të kaluarën.

Nga pikëpamja psikologjike, keqardhja përfshin dy komponentë kryesorë:

Ideja e imagjinuar se mund të kishte pasur një rezultat tjetër

Besimi se mund të kishit ndikuar në rezultat nëse do të silleshit ndryshe

•Lënia e bashkëshortit tuaj në një gjendje reaktive

Ndonjëherë ne i lëmë marrëdhëniet në nxehtësinë e një momenti të ngarkuar përpara se të kemi kohë për të përpunuar vërtet përvojën. Kur njerëzit largohen në atë mënyrë, ata ndonjëherë pendohen që nuk qëndruan në marrëdhënie aq gjatë sa të përpiqen ta rregullojnë atë ose ta zgjidhin atë dhe të arrijnë në një përfundim jo reaktiv se si të vazhdohet.

•Qëndrimi shumë gjatë

Ndonjëherë pendimi vjen nga të ditur se do të ishte më mirë të largoheshit shumë kohë më parë dhe se keni “humbur” shumë kohë në një person ose situatë që nuk ishte e shëndetshme për ju dhe nuk kishte gjasa të ndryshonte. Megjithatë ju qëndruat, edhe duke e ditur se nuk ishte e shëndetshme për ju ose e dëshirueshme në planin afatgjatë.

•Duke vepruar në mënyra që shkelin vlerat tuaja

Të qenit autentik është i rëndësishëm për shumicën prej nesh. Kur shkel vlerat e tua, është e vështirë të ndihesh mirë për këtë. Për shembull, nëse vlerësoni të qenit besnik dhe keni mashtruar ose keni vepruar në një mënyrë që nuk ishte në përputhje me atë vlerë, mund të ndiheni shumë keqardhje.

Ndarjet gjithashtu mund të çojnë në rritje të jashtëzakonshme dhe zhvillim të shëndetshëm personal.

Të ngjashme