Kryefjala Logo

Historia e gazit për të qeshur, droga “e re” që pushtoi Europën

23 Shtator, 2023 | 7:32 pm

Është një nga barnat më të përdorura në Evropë dhe ato kapsula nuk janë gjë tjetër veçse doza të oksidit të azotit, një gaz që përdoret në mjekësi si analgjezik dhe anestezik që nga fundi i shekullit të 18-të.

Sipas një studimi,një në katër persona e kishte përdorur atë në dy muajt e fundit, duke e bërë atë drogën e dytë më të popullarizuar në përgjithësi pas kanabisit.

Për të kuptuar historinë e saj duhet të kthehemi pas në kohë.

Ishte viti 1772 kur kimisti dhe filozofi anglez Joseph Priestley zbuloi oksidin e azotit gjatë një sërë eksperimentesh të cilat me kalimin e viteve e lejuan atë të nxirrte në dritë substanca të tjera si dioksidi i squfurit, acidi klorhidrik dhe amoniaku dhe oksigjeni.

Rreth njëzet vjet më vonë, një kimist tjetër britanik, Humphry Davy, e testoi atë tek ai dhe miqtë e tij , duke zbuluar fuqitë e tij anestezike dhe duke i dhënë emrin me të cilin quhet zakonisht: gazi i qeshur.

Ajo që sot quhet “hippy crack” ka një origjinë larg nga popullariteti, ndoshta për shkak të kostos së substancës.

Efektet e tij e përkufizojnë konsumimin e tij si një përvojë pothuajse shpirtërore, mistike. Keqkuptimi i parë që hasni kur përpiqeni të kuptoni efektet e tij është se ato nuk çojnë domosdoshmërisht në të qeshura të mëdha siç mund të presësh nga emri.

•I vjedhur nga spitalet

Oksidi i azotit konsiderohet si një nga barnat thelbësore në listën e Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe përdorimi i tij në mjekësi ndoshta në një farë mënyre ka fryrë konsumin e tij për përdorim rekreativ, duke e bërë më të lehtë gjetjen dhe hapjen e rrugës për një treg të ri.

Tregtarët e drogës e marrin atë, shpesh duke e vjedhur atë nga spitalet.

Që nga viti 2016 është bërë e paligjshme shitja e drogës për përdorim rekreativ,por për disa legjislacioni i ri mbetet një dështim.

Një student tregoi se sa e lehtë është ta gjesh atë në festat e shtëpisë së bashkëmoshatarëve të tij, si dhe praktikisht në çdo vend takimi për të rinjtë.

•Abuzimi mund të jetë fatal

Pak më shumë se tre javë më parë, një grua 46-vjeçare, vdiq pasi u përpoq të lehtësonte dhimbjet e saj kronike duke thithur rreth njëqind doza të oksidit të azotit.

Megjithëse vdekshmëria është e kufizuar në rreth pesë raste në vit, abuzimi mund të jetë fatal, veçanërisht kur kombinohet me substanca të tjera.

Në fakt, ndër efektet anësore, ka të përziera, dhimbje koke, vështirësi në frymëmarrje, humbje e vetëdijes dhe përdorimi i zgjatur mund të shkaktojë mungesë të vitaminës B12.

Rastet e abuzimit janë në rritje, por duke pasur parasysh vështirësinë objektive në ndalimin e qarkullimit të substancës, ligjet shoqërohen me një qasje të bazuar në uljen e dëmit.

Të ngjashme