Kryefjala Logo

Hapi i parë për të hequr qafe çdo varësi një herë e përgjithmonë

22 Maj, 2024 | 9:30 am

Ju mund ta mposhtni varësinë tuaj duke ndërmarrë këtë hap të parë.
Shumica e njerëzve i bëjnë premtime vetes në fillim të vitit, vetëm për t’i thyer ato para se të mbarojë muaji. Mos e lini veten të bëheni statistikë. Cili është hapi i parë për të thyer sjelljen tuaj të varur? Në epokën e sotme të teknologjisë dhe mediave sociale, është e besueshme që ne të gjithë jemi të varur nga diçka. Ajo që njerëzit nuk e kuptojnë është se si mund të ndaloni obsesionet tuaja që përfundimisht të shkatërrojnë jetën tuaj.

Për të hedhur pak dritë mbi këtë, ia drejtuam këtë pyetje ekspertëve tanë. Autorët John Grey dhe Charles J. Orlando, ish-Doktoresha e Ndihmës për Marrëdhëniet, Rhoberta Shaler, Shannon Rios Paulsen LMFT dhe Jennifer Maddox LCSW diskutojnë mënyrat se si mund ta luftoni në mënyrë aktive këtë ndjenjë. Ata theksojnë se edhe nëse situata juaj duket e zymtë në atë kohë, ju mund ta mposhtni sjelljen tuaj të varur. Jennifer Maddox ngre një pikë të shkëlqyer.

Varësia, thotë ajo, në thelb është “Ethet e të synuarit për diçka. Është si të dalësh jashtë vetes dhe të mos e ushqesh veten. Ka një çekuilibër në sistemin tënd.”
Na thuhet vazhdimisht nga media se ka rregullime dhe hakime të lehta; ata gjithmonë pretendojnë se ju mund të shpëtoni nga varësia juaj në vetëm disa hapa të shkurtër. Por e vërteta është se është një proces i vazhdueshëm, siç theksojnë ekspertët tanë herë pas here. Pra, nëse jeni serioz për t’i dhënë fund praktikave tuaja të pashëndetshme për mirë, dëgjoni këshillat e tyre. Mos lejoni që të kufizoheni nga të gjitha pengesat tuaja. Pavarësisht varësisë suaj, ka gjithmonë një shans për ta vënë veten në rrugën e shërimit. Pyetja është a jeni gati për të marrë hapin e parë?

Varësia nga droga dhe alkooli është tepër e zakonshme.

Administrata e Shërbimeve të Abuzimit me Substancat dhe Shëndetit Mendor (SAMHSA) raporton se rreth 20.3 milionë njerëz mbi moshën 12 vjeç kanë vuajtur nga një çrregullim i përdorimit të substancave vitin e kaluar. Sipas Anketës Kombëtare të SAMHSA 2018 për Përdorimin e Drogës dhe Shëndetin, afër 2 milionë njerëz të së njëjtës grupmoshë kanë vuajtur nga çrregullime të përdorimit të opioideve dhe 14.8 milionë nga çrregullime të përdorimit të alkoolit.

Keqpërdorimi i alkoolit dhe drogave të tjera mund të jetë i dëmshëm për shëndetin tuaj fizik, emocional dhe mendor të menjëhershëm dhe afatgjatë.

Varësia nga alkooli dhe droga është diçka që duhet marrë seriozisht, edhe pse shpesh neglizhohet. Çdokush i çdo race, moshe, orientimi seksual, feje ose gjinie mund të vuajë nga varësia ndaj alkoolit dhe drogës.
Shërimi nga një varësi është më shumë sesa thjesht abstenim nga droga ose alkooli. Ka të bëjë me hetimin e kornizës së brendshme të trurit tuaj, riorganizimin e modeleve tuaja të mendimit dhe ndryshimin aktiv të sjelljeve gjatë një periudhe të gjatë.

Të ngjashme